dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Niet zwanger worden

Zwanger worden verloopt in de meeste situaties probleemloos.

Als er geen zwangerschap tot stand wil komen, kan dit leiden tot grote frustraties en soms tot vele onderzoeken die vaak niet tot de gewenste resultaten leiden.

Binnen de Chinese geneeswijzen benadert men de bevruchting en de zwangerschap als een energetisch proces. Dankzij de juiste energiepatronen vindt een zaadcel de weg naar de eicel. Zijn de energieën van de zaadcel en de eicel voldoende krachtig en bevatten ze de juiste energiekwaliteiten, dan kan de bevruchting tot stand komen, waarna de vrucht zich kan nestelen in de baarmoeder, mits ook daar de goede energetische omstandigheden aanwezig zijn. 

Hieronder zal ik in gaan op een aantal mogelijke problemen.

De zaadcel en het eitje bereiken elkaar niet.

De zaadjes moeten voldoende krachtig zijn en de weg tussen zaadcel en eicel moet energetisch vrij zijn. Bij vrouwen die niet zwanger raken, wordt meestal onderzocht of de weg vrij is en zal men ingrijpen als dit niet het geval is. Maar zelfs als men in het ziekenhuis geen afwijkingen van betekenis vindt, kan het toch zo zijn dat de weg energetisch niet vrij is. Spanningen in de onderbuik / het bekkengebied kunnen energetische blokkades veroorzaken die een bevruchting onmogelijk maken. (Energetische blokkades kunnen ook de oorzaak zijn verkrampingen en verklevingen in het bekkengebied).

De oorzaken van de blokkades kunnen legio zijn:

Meestal gaat het niet om ernstige aandoeningen en zijn deze verstoringen goed te behandelen met shiatsu of cranio-sacraaltherapie en onder meer Chinese kruiden.

Als een vrouw last heeft van een gespannen onderbuik (b.v. moeilijk met haar buik kan ademen), een vastzittend heiligbeen heeft (een vermoeide onderrug krijgt bij slenteren), enz., dan is het veelal de moeite waard om zich te laten behandelen. Soms worden chirurgische ingrepen daardoor overbodig.

Een afwijkende zuurgraad binnen het traject dat de zaadcel moet afleggen naar het eitje, kan tot gevolg hebben dat het zaadje onvoldoende kans heeft tot overleven. Ook hier kan een afwijkend energiepatroon aan ten grondslag liggen.
Verstoringen ten gevolge van ‘hitte-verschijnselen’ kunnen tot gevolg hebben dat het zaad niet levensvatbaar is (bij de man). Bij vrouwen kan hitte leiden tot het niet innestelen van de vrucht. Acupunctuur kan vaak helpen.
Ook koude in de baarmoeder kan innestelen belemmeren. ; moxa-therapie met acupunctuur is dan de oplossing.

Te zwakke (fundamentele) energie

Een probleem van een heel andere orde kan zijn, dat essentiële energie (Jing) van de man of vrouw (of van beide) te zwak is. Jing is de energie die ieder mens bij de conceptie mee krijgt en die in belangrijke mate de erfelijke eigenschappen bepaalt. Een zwakke Jing is dikwijls de oorzaak van een miskraam. Mensen met een zwakke Jing moeten zichzelf in acht nemen. Als zij kinderen willen verwekken, doen ze er goed aan om te zorgen voor voldoende nachtrust, niet te hard te werken / zich niet uit te putten, zorgen voor kwalitatief goede voeding en het geslachtsverkeer beperkt te houden (geslachtsverkeer leidt tot verlies van Jing).

Binnen de Chinese geneeswijzen bestaan goede kruidenformules die de Jing versterken. Het is van belang dat er een goede diagnose gesteld wordt, zodat de juiste kruidenformule (voedingssupplement) wordt voorgeschreven. Zo'n kruidenformule moet enige maanden gebruikt worden, voor er weer getracht wordt een kind te verwekken. In die maanden moet men dus tevens goed voor zichzelf zorgen (voldoende nachtrust, niet te hard werken, goed eten, beperkt geslachtsgemeenschap, voldoende beweging). Behandelingen met acupunctuur of shiatsu kunnen meehelpen de Jing-opbouw te stimuleren.

Voor paren waarbij Jing-zwakte een probleem is, is het zorgvuldig bepalen van de vruchtbare periode heel belangrijk.

Andere oorzaken

Energieverstoringen kunnen een verstoorde cyclus tot gevolg hebben. Er zal sprake zijn van hormonale verstoringen. Gevolgen kunnen zijn dat de eitjes niet met de juiste regelmaat vrij komen, of de opbouw van het baarmoederslijmvlies niet optimaal is. Met acupunctuur, shiatsu, en kruidengeneeswijze is ook dit te beïnvloeden.

Er zijn vele redenen waarom een zwangerschap niet tot stand wil komen, die niet bekend zijn binnen de reguliere geneeskunde; kan er geen oplossing voor het probleem gevonden worden, of zijn de onderzoeken of ingrepen te belastend, bedenk dan dat er ook andere mogelijkheden zijn. Het is sowieso verstandig om [al in een vroeg stadium] een energetische diagnose te laten stellen volgens de Traditionele Chinese geneeswijze.

Naar: IVF en Acupunctuur wetenschappelijk onderzocht
Naar: IVF pagina

Disclaimer