dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Meridianen

Meridianen zijn te beschouwen als de rivieren van ons lichaam.
Water dat overdadig aanwezig is in de aarde, komt samen en komt in de vorm van kwelwater aan de oppervlakte. Samen met regenwater vormt het kleine stroompjes. Er worden beekjes gevormd. Het water vormt grote rivieren. Daar waar een tekort aan water is, bevloeien de rivieren het land en maken leven mogelijk.

Elke levende cel bevat levensenergie (Qi). Zij staan energie af aan de omgeving. Samen met de energie die we van de aarde, uit de kosmos en uit onze voeding krijgen worden stroompjes, beken en rivieren gevormd, waarlangs de Qi door ons lichaam stroomt. Deze 'rivieren' stromen in vaste banen door ons lichaam en zorgen er op hun beurt weer voor dat alle lichaamsdelen die daar behoefte aan hebben van energie kunnen worden voorzien.
Verloopt de energie-bevoorrading van de lichaamscellen naar wens, dan straalt de persoon vitaliteit uit. Op plaatsen waar de energie nauwelijks komt, zien we het weefsel aanspannen, de uitstraling verdwijnt. Soms zien we zelfs deuken verschijnen.
Daar, waar de energie zich ophoopt (en niet goed doorstroomt) verdwijnt ook de vitaliteit; soms is een zwelling waarneembaar. De Qi moet kunnen blijven circuleren.
De hoofdstromen van Qi staan met elkaar in verbinding. Zoals bloed door ons lichaam stroomt en uiteindelijk alle cellen voedt, circuleert de Qi ook door ons lichaam; van de ene naar de andere meridiaan. Tevens vertakken deze meridianen zich, in kleinere energiestromen, naar alle delen van het lichaam. Het hele lichaam kan op die manier gevoed worden met Qi.

De energie verandert telkens van karakter, mede onder invloed van de sturende krachten Yin en Yang. Yange meridianen laten de energie stromen naar de voeten. In het laatste gedeelte van zo'n meridiaan wordt de Qi omgezet; het gaat het karakter krijgen van zijn tegenpool. Vanaf de voet gaat de transformeerde Qi in de gekoppelde Yin-meridiaan weer omhoog. Bij de armen zien we het tegenovergestelde proces: Een Yin-meridiaan eindigt en transformeert de Qi weer naar Yang.

Zoals een rivier stroomversnellingen kent en draaikolken, kennen de meridianen plaatsen met concentraties van energie. Deze 'draaikolken' van Qi zijn de acupunctuurpunten. Deze punten hebben niet alleen een grote invloed op de circulatie in de meridianen; ze hebben allemaal hun eigen karakter en kunnen ieder voor zich specifieke processen in ons lichaam beïnvloeden.meridiaan

Over het lichaam lopen 12 meridianen; 6 yin en 6 yang meridianen.
Deze meridianen zitten zowel links als rechts (gespiegeld).
Op de meridianen zitten de acupunctuur punten: zowel links als rechts ruim 300.
Dieper in het lichaam bevinden zich 8 grote meridianen. Zij vormen vanaf de bevruchting de basis van het energiesysteem (de extra- of wondermeridianen genoemd). Het conceptievat (midden over de buik) en het gouverneursvat (middenachter) horen bij dit onderliggende systeem.

Naast bovengenoemde kanalen zijn er diverse aanvullende systemen (Luo-vaten, spier-peesmeridianen, huidzone's, divergente meridianen en andere connecties).

De hoofdmeridianen werken nauw samen in koppels van één yin en één yang meridiaan.
Ze hebben inwendige vertakkingen, die verbindingen maken met andere meridianen en de organen.

In het westen hebben de meridianen een naam die ontleent is aan het orgaan waar de meridiaan een sterke verbinding mee heeft (levermeridiaan, maagmeridiaan, enz.). Verstoringen van zo'n meridiaan hoeven niets te zeggen over de conditie van het orgaan waar het zijn naam aan ontleent.

De energie wordt doorgegeven van de ene meridiaan aan de volgende: er is een cyclus van 24 uur . Om de 2 uur is één meridiaan meer actief. Is de betreffende meridiaan verstoord, dan leidt dit dikwijls tot klachten op dat tijdstip van de dag. Een blokkade kan echter ook zorgen voor een leegte in de volgende meridiaan en een volte in het voorliggende circuit. Er ontstaat een onbalans die zich op meerdere plaatsen zal laten zien in de vorm van klachten.
De juiste behandeling (op de juiste plaats) kan in één keer veel klachten oplossen.
De T.C.M. heeft diverse diagnosevormen om tot het inzicht te komen, waar de kern van het probleem zich bevindt.

Verwante onderwerpen:

De 5 elementen
Yin en Yang
Qi
Acupunctuurpunten

en verder:
pathogene factoren