Shiatsu

Shiatsu betekent vingerdruk. Het is in een in Japan ontwikkelde behandelwijze, die gebruikt maakt van de in China ontwikkelde kennis over de meridianen en acupunctuurpunten. Het maakt geen gebruik van naalden om de energieën te beïnvloeden; met de vingers en handen worden de energiebanen beïnvloed. Dit gebeurt door druk te geven en massage op de meridianen, strekken van de lichaamsdelen waar de meridianen lopen en/of beïnvloeding van de energieën met mentale aandacht, waarbij gebruik gemaakt wordt van het centrale energiecentrum "de HARA".

Shiatsu bestaat in meerdere vormen:

van
- eenvoudige vormen, die zich beperken tot massage/druk langs de meridianen (acupressuur)
tot
- uitgebreide leerscholen die gebruik maken van de kennis van de Traditionele Chinese Geneeswijze voor de diagnose en behandeling.

Er is dan veelal sprake van toespitste behandelwijzen, waarbij de behandeling massagevormen omvat, strekkingen (rekkingen van spiergroepen) en een energetische beïnvloeding door de therapeut (vanuit het energiecentrum de HARA).
Indien de Traditionele Chinese Geneeswijze de basis vormt, dan zal de behandeling evenals bij acupunctuur starten met een intake-gesprek en zal de pols gevoeld worden (volgens de Chinese principes) en naar de tong gekeken worden.
Energetisch verstoorde delen van het lichaam (meridianen, acupunctuurpunten, reflexzones) zullen behandeld worden.
Dikwijls zal energie vanaf een 'volte' naar een 'leegte' gestuurd worden [b.v. door met één hand de 'leegte' vast te houden en met de andere hand de 'volte' te beïnvloeden].

 

In mijn behandelingen maak ik eveneens gebruik van acupunctuurnaalden binnen de Shiatsu-behandeling. Het contact met het energie-punt kan dikwijls vele malen intenser zijn via de naald. De energie wordt dan b.v. van de 'volte' bij de naald direct naar de 'leegte' gestuurd waardoor de behandeling sneller gaat. De behandeling is er opgericht om de, met elkaar corresponderende, 'voltes' en 'leegtes' zo snel mogelijk op de zoeken en het lichaam zoveel mogelijk te stimuleren zelf deze onbalans te herstellen. Op basis van invoelen van de energiestroom wordt gezocht naar de juiste houding (van lichaamsdelen) en bewegingen om de betreffende verstoring op te heffen.

In de loop der jaren is een geheel eigen vorm van shiatsu ontstaan.


Jan Reinders

Home   Terug