Chinese kruidengeneeswijze

In China is dit een zeer belangrijke vorm van geneeswijze. Vele honderden jaren heeft men de invloed van voedingsstoffen op de meridiaan-energieën en op de organen bestudeerd. Van vele honderden kruiden, mineralen en andere voedingsstoffen is bekend welke invloed ze op het lichaam hebben. Ze kijken daarbij naar het effect dat een kruid op het menselijk lichaam heeft.

Het kan:
- een bepaalde meridiaan en een orgaan versterken/voeden,
- blokkades oplossen,
- energie naar het centrum, naar boven, of naar beneden of naar buiten brengen,
- het lichaam verwarmen of verkoelen,
- enz..

Door kruiden met verschillende eigenschappen samen te voegen tot een kruidenformule, zijn er honderden combinaties bekend die werkzaam zijn in bepaalde ziektegevallen. Veel van die kruidenformules zijn honderden jaren oud en evenlang beproefd. De therapeut die deze kruiden voorschrijft, zal dit doen op basis van een uitvoerige kennis van de T.C.M. (traditionele Chinese geneeswijze). Hij/zij zal altijd een uitvoerige (energetische) diagnose stellen. De kruidenformules zijn zeer krachtig. Gebruik deze formules niet zo maar (b.v. naar aanleiding van en advertentie uit de krant), zonder overleg met een therapeut. Een verkeerd gekozen formule kan kwalijke gevolgen hebben, terwijl u met een goed gekozen formule veel kan bereiken. Meestal wordt een extract voorgeschreven (in poedervorm of tabletvorm). Sommige therapeuten geven een (gedroogd) kruidenmengsel mee, waar je zelf thee van kunt zetten.

Het verschil tussen Chinese en Westerse kruiden is, dat de kennis over de Chinese kruiden duizenden malen groter is en alle ervaringen ermee eeuwenlang zijn vastgelegd, waardoor veel gerichter een kruidenmengsel voorgeschreven kan worden.

De werking van de kruidenmengsels wordt benaderd vanuit dezelfde theorieën als de andere vormen van Chinese geneeswijze (energieën en meridianen).

Aangezien acupunctuur en diverse vormen van shiatsu vanuit dezelfde achtergrond werken (de T.C.M.) kan er nauw samengewerkt worden met de Chinese kruiden-specialisten. Ook zij adviseren soms kruidenformules. Hun behandelingen kunnen de werking van de kruidenformules nog meer benadrukken.

Voor optimale resultaten is het wenselijk zich te wenden tot een therapeut die geschoold is in de Chinese geneeswijze en de Chinese kruiden.

 

Home   Terug