dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Nek- schouder- en armklachten

Mensen zoeken vaak naar aanwijsbare oorzaken van hun klachten.

De diagnose: "verkalking van het kapsel van het schoudergewricht" of "slijtage aan de nekwervels", kan leiden tot aanvaarding van de klacht.

Klachten aan nek, schouders of armen kunnen vele oorzaken hebben. Het is meestal van belang dat de echte oorzaak opgespoord wordt. Deze is er doorgaans al voordat er sprake is van pijn, vergroeiingen of slijtage. Behandeling van de pijnplekken geeft verlichting, maar lost het probleem meestal niet op. Het is belangrijk om de klacht (ook) te laten beoordelen door mensen die de klacht bekijken in samenhang met de gehele persoon.

Nekklachten kunnen het gevolg zijn van grote spierspanning in de nek. De nekspieren kunnen zich met grote kracht aan gaan spannen, waardoor de druk op de tussenwervelschijven zo groot wordt zodat er slijtage optreedt en zenuwen bekneld of geïrriteerd raken. Er kunnen vele oorzaken zijn die aanleiding geven tot deze spierspanning. Verstoorde organen (o.a. de maag en de galblaas) kunnen nekklachten veroorzaken (Chiropractikers moeten dikwijls dezelfde wervel weer recht gaan zetten omdat de persoon last heeft van de maag).

Een schrikreactie van het lichaam die niet gecorrigeerd wordt kan tot blijvende klachten leiden. De whiplash is hier een bekend voorbeeld van. Kan het lichaam van deze stress ontdaan worden dan zal de klacht in veel gevallen verdwijnen. Cranio-sacraaltherapie boekt vaak goede resultaten bij whiplash-klachten.

nekpijnEen andere vorm van nekklachten doet zich (meestal) voor in combinatie met schouderklachten; even onder de schedelrand op de zijkant van de nekspieren zitten pijnlijke punten. De pijn straalt meestal uit naar de bovenzijde van de schouders. Net iets achter de bovenzijde van de schouder zit eveneens een pijnlijke plek. Als men op die plekken drukt, kan de pijn naar boven uitstralen (naar de zijkanten van het hoofd). De spieren in de omgeving van de genoemde punten zijn hard.
Deze pijn openbaart zich in acupunctuurpunten van de galblaas-meridiaan. Bij zeker 75% van de Nederlandse bevolking zullen deze punten gevoelig zijn als er op gedrukt wordt. Dit heeft te maken met het jachtige leven dat we leiden. Drukte, stress, gejaagdheid; dit zijn belangrijke factoren die leiden tot deze pijn. Ook andere factoren (orgaanverstoringen, etc.) kunnen leiden tot deze nek- en schouderpijn.

Eén van de betere behandelmethoden voor deze klachten is Shiatsu, zo mogelijk gecombineeerd met acupunctuur.

Bewegingsbeperking in de schoudergewrichten komt veel voor. Men kan de arm tot een zeker punt omhoog doen, gaat men dan nog een paar millimeter verder, dan volgt een hevige pijn. Sleurt iemand de arm nog verder, dan zijn spierscheuren niet ondenkbeeldig. Mensen die maanden/jaren zo'n kwaal hebben, lopen het risico dat de bewegingsbeperking nog erger wordt en er zelfs ontstekingen bij het gewricht kunnen ontstaan. Meestal ontstaat in het kapsel van het gewricht kalkafzetting, die tot blijvende of grotere problemen leidt.

De bewegingsbeperking wordt vaak veroorzaakt door spijsverteringsklachten. Er ontstaat een geringere energiedoorstroming in de armen of schouders.
Bij een beweging of rekking van de spieren ontstaat een energieblokkade. Geen energietoevoer naar een belaste spier lijdt tot de plotselinge pijn (veelal in de bovenarm).
Beperkte energiedoorstroming leidt tot afremming van de circulatie van vloeistoffen (bloed, etc.).
Het gevolg hiervan is dat afvalstoffen makkelijker neerslaan en kalkresten in het kapsel achter blijven. De ergste blokkade zit vaak niet op de plaats waar de meeste pijn optreedt. Soms zit deze in de arm, soms in de schouder, in de nek, of op de rug. Als shiatsutherapeut probeer ik als eerste deze blokkade op te sporen en te verhelpen en behandel vervolgens de spijsvertering.

De tenniselleboog kent dezelfde patronen als de hierboven beschreven bewegingsbeperking. Niet het tennissen, of welke vorm van belasting dan ook, is vaak de veroorzaker van de pijn; de verstoring was er al en de belasting was de druppel die de emmer deed overlopen. Ook de behandeling van de tenniselleboog speelt zich daarom meestal af op een andere plaats, dan op de pijnplek zelf.

Vele klachten zijn niet meer dan symptomen van iets anders. Daarom is het belangrijk dat ze in samenhang met het totaal bekeken.

Disclaimer