dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt voor in vele vormen: zeurend, bonkend, scherp en kan zich op veel verschillende plaatsen uiten: voorhoofd, op de top, vanuit de nek omhoogtrekkend, enz.. Zelden zit de oorzaak van de hoofdpijn in het hoofd zelf. Meestal is het een uiting van een verstoring elders in het lichaam.

In China heeft men duizenden jaren bijgehouden wat de relatie is tussen een bepaalde soort hoofdpijn en verstoringen in het lichaam. Zij hebben ontdekt dat er vele oorzaken zijn voor hoofdpijn. Elke vorm van hoofdpijn vraagt weer een andere benadering.

Komt u met hoofdpijn bij een acupuncturist, dan heeft hij in eerste instantie nog geen idee waar hij zijn naalden moet zetten. Elke therapeut die werkt volgens de traditionele Chinese geneeswijze zal eerst meer willen weten: waar zit de hoofdpijn? Hoe voelt de hoofdpijn? Hoe laat is de hoofdpijn het hevigst? Dat zijn een aantal vragen die hij/zij zal stellen. Aan de hand van de gegevens ontstaat een beeld m.b.t. de energiebanen die verstoord zijn.

hoofdpijnEen hevige hoofdpijn heeft doorgaans te maken met wat zij noemen: een volte; een teveel aan bepaalde soorten meridiaanenergie. Ook als je iets verkeerds gegeten hebt kan zo'n hoofdpijn ontstaan (de hoofdpijn zal dan waarschijnlijk in het voorhoofd zitten).
Een doffe zeurende hoofdpijn is het gevolg van leegte; een tekort aan bepaalde soorten meridiaanenergie.

Een andere oorzaak van hoofdpijn is dat een energie van buiten af het lichaam binnendringt; kou vatten, op de tocht gestaan hebben of last van zomer-hitte. Deze energieën moeten weer het lichaam uitgewerkt worden. Heb je last van zo'n energie, of ben je er gevoelig voor, dan ga je situaties mijden waar dergelijke energieën aanwezig zijn; je wordt bang voor koude, of voor de tocht.
Verkeerde energie kan zich ook in het lichaam vormen, b.v. ten gevolge van afvalstoffen die zich in het lichaam ophopen. Een moeilijke stoelgang kan tot hoofdpijn leiden.

Stagnatie in het lichaam kan tot hoofdpijn leiden. Mensen met stagnatiehoofdpijn staan vaak op met hoofdpijn. In de loop van de dag wordt de hoofdpijn minder; door beweging wordt stagnatie minder.
Wordt hoofdpijn in de loop van de dag erger, dan is er vaak sprake van een energietekort; inspanning vermindert de hoeveelheid energie.
Ontstaat de hoofdpijn na het eten dan is doorgaans de spijsvertering in het geding.

Heeft de tong een dik geel beslag, dan kunt u beter "hete" producten mijden (scherpe/hete kruiden, e.d.).

Een dik vettig beslag op de tong duidt op de aanwezigheid van "damp" in het lichaam. "Damp" wil zeggen dat er energieën (en vloeistoffen) in het lichaam aanwezig zijn die zich "plakkerig/slijmerig gedragen", waardoor de circulatie belemmerd wordt. Je hebt een doffe zeurende hoofdpijn / zwaar hoofd, het gevoel of er een band omheen zit. Je kunt niet helder denken. Ontstaat deze "damp" ten gevolge van spijsverteringsproblemen, eet dan niet te veel kaas (m.n. zachte Franse kaas), andere zuivelproducten en zoetigheid. Eet niet teveel rauwkost.

Ieder mens heeft eigen energiecycli, die zijn/haar gesteldheid beïnvloeden.
De voornaamste energiecyclus bij vrouwen is die van de menstruatie. Menige vorm van hoofdpijn zal binnen deze cyclus (erger) opspelen. Bij de één is dat vóór de menstruatie, bij de ander aan het begin ervan of juist ná de menstruatie; vormen van hoofdpijn die niet op dezelfde plaats zitten en niet hetzelfde aanvoelen.
Voor een therapeut is de menstruatiecyclus een belangrijke indicatie voor de mogelijke oorzaak. (Er is een aparte pagina gewijd aan menstruatieklachten)

Eén van de meridianen die vaak in het geding is bij hoofdpijn, is de baan die een interne verbinding heeft met de lever; de levermeridiaan. De energie hiervan heeft de neiging te sterk omhoog te gaan. Er ontstaat vaak een sterke pijn aan de zijkant van het hoofd, in het voorhoofd, of op een punt boven op het hoofd. Als de energieverstoring te groot wordt, ontstaan er ook nog gezichtsproblemen (uitval van zicht, figuren zien, niet tegen licht kunnen) en andere klachten als misselijkheid en overgeven; kortom migraine. Ontstaat migraine ten gevolge van te sterk stijgende levermeridiaanenergie dan kan minder vet en chocolade eten helpen de klachten te verminderen. Migraine heeft echter uiteenlopende oorzaken die tot dezelfde klachten leiden. Wat voor de één helpt, hoeft voor de ander niet te helpen.

Het is niet mogelijk om in één artikel bevredigende adviezen tegen hoofdpijn te geven. Er zijn te veel verschillende oorzaken. Zie hoofdpijn als een signaal; ergens in het lichaam is iets aan de hand. Soms lukt het om er zelf achter te komen wat het is en de hoofdpijn te voorkomen.

Een pijnstiller neemt alleen de pijn weg maar doet niets aan de oorzaak. Wees kritisch als anderen een oplossing weten; wat de één helpt, hoeft bij de ander niet te werken. Probeer je een middel of een therapie; kijk dan wat het doet. Blijf niet eindeloos iets proberen wat niet aanslaat. Zoek uit wat jou helpt; welke therapie, middel, leefwijze of wat dan ook. Wordt de oorzaak niet weggenomen, dan kunnen er later ergere klachten ontstaan.

Verwante pagina op deze site: Migraine

Disclaimer