Home

Vragen en Antwoorden

Verantwoording

Op deze pagina staan vragen van website bezoekers (van www.innerned.org en van www.jreinders.nl). De vragen werden per e-mail gesteld en beantwoord. Sommige vragen zijn gericht aan Hans (van Meteren) van Innerned en door mij beantwoord (Jan Reinders)

Terwille van de privacy zijn de namen en sommige gegevens veranderd. Soms zijn vragen van verschillende mensen samengevoegd tot één vraag en is het antwoord een bundeling van de antwoorden op deze vragenstellers.

Er is gestreefd naar:
- de waarborging van de privacy van de vragenstellers
- een zo leesbaar mogelijke selectie
- en toch dicht bij de realiteit te blijven t.a.v. de vragen en de antwoorden daarop.

Disclaimer

 

Vraag:

Hyperventilatie

Goeiedag,
Ik heb op uw website een stuk gelezen over shiatsu en de behandeling bij hyperventilatie. Sinds vorig jaar januari heb ik continu last van hyperventilatie aanvallen. Ik heb al een aantal alternatieve geneeswijzen geprobeerd, maar helaas zonder resultaat. Nu las ik het artikel op uw site en werd daardoor geinteresseerd vooral het stuk over de bloedleegte. Ik heb alleen wel wat vragen, misschien zou u die kunnen beantwoorden.
Er staat dat er een goede energie-diagnose gesteld moet worden en dat de persoon de kruidenformule goed moet kunnen verteren. Bij wat voor alternatieve geneeswijzen kan ik terecht voor zo'n energie diagnose en kunnen zij dan ook die kruidenformule maken ?
- zou dit in combinatie met shiatsu en of accupunctuur moeten ? Ik hoop , dat u dit misschien iets kunt verduidelijken voor mij. In ieder geval bedankt,

Jeroen

Antwoord:

Dag Jeroen,

De energetische diagnose laat je stellen door iemand die opgeleid is volgens de Traditionele Chinese geneeswijze [TCG = TCM]. Dit kan een acupuncturist zijn of een Herbalist (Chinese Kruiden), of iemand die Shiatsu of Tuina doet en voldoende geschoold is op het gebied van TCM.
Is er sprake van Bloedleegte dan zijn Chinese Kruiden effectiever dan acupunctuur. Zoek daarom bij voorkeur een therapeut die Chinese Kruidengeneeswijze bestudeerd heeft. Is die niet in jouw omgeving, ga dan naar een acupuncturist. Acupunctuur kan in heel wat gevallen de achterliggende oorzaak van Bloedleegte behandelen (b.v. verstoringen van de spijsvertering). Het kan bloedleegte ook beïnvloeden, maar uiteindelijk heb je het meeste effect van de bouwstoffen voor het bloed, die via de voeding (en kruiden) in je lichaam komen).

Drie zaken die hyperventilatie beïnvloeden zijn:
- Kwaliteit Bloed; Chinese Kruiden
- Ademhaling; Ademhalingsoefeningen, Yoga
- Psychische Spanningen; Psychotherapie, Shiatsu, Tuina

Kijk wat naar jouw gevoel het belangrijkste item is en zorg dat op dat terrein zeker iets gebeurd. De ene hyperventilatie is de andere niet.
Soms is één therapie voor iemand het beste, soms combinaties.
Chinese kruidentherapeuten en acupuncturisten, enz. in jouw omgeving kun je zoeken op www.zhong.nl [zoeksysteem op postcode]. Acupuncturisten van de NVA vind je op www.acupunctuur.nl

J.R.

volgende

 

Vraag:

Niet Zwanger worden

Ik ben een jaar geleden met de pil gestopt en nog niet zwanger, dat willen mijn vriend en ik wel graag. Ik ben 36 jaar dus veel tijd heb ik ook niet meer. Sinds ruim een week heeft mijn vriend pijn in de onderbuik, wat ook opgezwollen is intussen en de huisarts constateerde een beginnende liesbreuk. Er wordt nog niets aan gedaan. Waarschijnlijk worden de zaadleiders ook wat afgekneld. Wat wij ons afvragen is: kan dit ook de oorzaak zijn van het nog niet lukken van een zwangerschap?

Monique

Antwoord:

Beste Monique,

Afknelling van de zaadleiders kan zeker de oorzaak zijn van het niet lukken van de zwangerschap. [Sperma bestaat voor het grootste deel uit vocht uit de prostaat en ] Microscopisch onderzoek kan uitwijzen of er voldoende zaadcellen in het sperma zitten. Herstel van de liesbreuk kan de situatie weer doen veranderen. Tot zover een benadering die puur westers is. Bij de gewone westerse geneeskunde vind je de antwoorden op je vraag.

Vanuit de Traditionele Chinese geneeswijze (TCG/ TCM) wil ik echter nog een paar kanttekeningen plaatsen. Een liesbreuk duidt op een slechte Milt/Pancreas-energie. De energie heeft te maken met vele omzettingsfuncties (o.a. het omzetten van voedsel naar bruikbare energieën/bestanddelen en te vervoeren naar de plaatsen waar deze nodig zijn). Ook zorgt dit energiesysteem er voor dat organen/ weefsel op de plaats blijft en het bloed "binnen de banen (aders)" blijft. Breuken, verzakkingen, gemakkelijk blauwe plekken krijgen (bij stoten) duiden op en zwakke Milt/ Pancreas energie . Is hier sprake van bij jouw man, dan zal hij mogelijk voedingstoffen onvoldoende opnemen en zullen deze slecht in het lichaam getransporteerd worden. Het gevolg kan zijn: sperma van minder goede kwaliteit. Indien zijn ontlasting niet goed gevormd is (diarree-achtig, eventueel onverteerde voedselresten bevattend), dan zal er zeker sprake zijn van een slechte Milt-Pancreas-functie. Ik raad hem dan aan een geschoold TCM/ TCG-therapeut te raadplegen. Bij voorkeur iemand die werkt met Chinese kruiden en/of Acupunctuur.

Opmerking: Daar waar ik schrijf over de Milt/pancreas bedoel ik het energetische systeem volgens het model van de TCM. Een zwakke miltpancreas-energie zegt nauwelijks iets over de kwaliteit van de organen naar westerse opvattingen. Een uitgebreid onderzoek in een ziekenhuis zal dan zo goed als zeker uitwijzen dat de organen van goede kwaliteit zijn.

volgende

 

Vraag:

Hartkloppingen

Hoi Hans,
eigenlijk werd ik door de alternatieve geneeswijze gestuurd om in jou site terecht te komen... Had graag wat meer willen weten en hopelijk kan je me wat advies geven met het probleem waar ik nu mee worstel??? Ik kom net terug van het axx...en ze hebben daar geconstateerd dat ik hartkloppingen heb ben verder heel gestresd en heb ook nog eens rugklachten...al met al weet ik dat het met mijn psyche te maken heeft en dat het niet een normale klacht is...heb ook net gezien dat julie met horoscoop werken ...ben leeuw van 26 juli dus erg kreefterig en accedant ook nog eens kreeft...ben konijn wat in de westerse astrologie met vissen vergelijkbaar is en met accedant haan wat ook weer als maagd staat.. Een zeer gevoelig,precies mens met veel opgekropte emotie en verdriet en angst...heb ook fobieen...mijn vraag is aan jou of je me met deze informatie kan helpen...

Groetjes Patsy

Antwoord:

Hallo Patsy,

Hans vroeg mij jouw mail te beantwoorden.
Mijn antwoord is gebaseerd op de Traditionele Chinese geneeswijze (TCM/ TCG) (ik laat de horoscoopgegevens buiten beschouwing.) Hartkloppingen ontstaat vaak als er een tekort aan energie is van het hart (hart-Qi) of dat er een leegte van bloed is van het hart. Soms spelen ook hitte-verschijnselen een rol. Psychische factoren kunnen een grote rol spelen. De psyche beïnvloed het lichaam en tegelijkertijd kan een lichamelijke verzwakking zorgen voor psychische problemen. [Een mens kan makkelijk in een vicieuze cirkel terecht komen.] Hart-Qi en hart-bloed worden door andere organen gevoed en gecontroleerd (daar kan mede de oorzaak liggen). Een therapeut die volgens de TCM/ TCG werkt zal aan de hand van kenmerken en klachten kunnen zien waar de klacht op dit moment het beste aangepakt kan worden. Acupunctuur en Shiatsu (volgens TCM) zijn een paar mogelijkheden om de problematiek aan te pakken. Is er sprake van Bloed-leegte dan is behandeling met de juiste Chinese kruidenformules (op grond van diagnose door een therapeut die hiervoor gestudeerd heeft) de aangewezen weg.

 

Vraag:

Rugklachten

heb sinds een paar jaar rugklachten in onderrug maar beginnen zich nou te verhevigen heb reeds pijnbestrijding (3x) gehad zonder effect. Het bewegings patroon word heftig geblokkeerd kan moeilijk tillen heb constant zeurende pijnen is er enige verlichting te verkrijgen?

Antwoord:

In het artikel "Rugklachten anders bekeken" heb ik aangegeven dat er vele redenen zijn waardoor rugpijn kan ontstaan.
Om een antwoord te kunnen geven op jou vraag heb ik veel meer gegevens/ kenmerken van jou nodig. Ik werk vanuit de traditionele Chinese geneeswijze. Door kenmerken van de totale persoon te bekijken; daarbij horen ook kijken naar de tong, voelen van de pols (op verschillende plaatsen) krijg ik een beeld van de verstoorde energieën. Dat ga ik behandelen.
De één heeft een behandeling van (de energie van) een bepaald orgaan nodig, bij een ander moet koude uit het lichaam gewerkt worden, enz., enz..
Sterke schade aan de tussenwervelschijven moet door de westerse geneeskunde behandeld worden. Er zijn heel wat vormen van rugpijn, waar zij geen antwoord op hebben (men kan niets vinden). In de Chinese geneeswijze heeft men heel wat mensen met rugklachten , goed kunnen helpen; maar niet iedereen. De beste therapeut zal niet van tevoren kunnen zeggen of hij je kan helpen, je zult een afspraak moeten maken en er zijn soms zo'n drie behandelingen nodig om te kunnen zeggen hoeveel effect de behandelingen zullen hebben. Acupunctuur, Shiatsu, zijn een paar mogelijkheden die je kan proberen. In sommige gevallen kunnen ook andere therapieën helpen, zoals cranio-sacraaltherapie, chiropractie. Je zul afspraken moeten maken met zo'n therapeut. Zijn/haar oordeel afwachten en zelf voelen wat de behandelingen met jou doen.

 

Vraag:

Hoofdpijn

Hallo

ik heb een vraag over hoofdpijn, mijn man heeft al maanden heel erge hoofdpijn soms is het een beetje rustig en dan weer heel erg, er zijn al verschillende scans gemaakt maar ze kunnen niets vinden ze zeggen alles ziet er goed uit,al verschillende medicijnen gehad maar niets helpt, hij staan onder controle in Amsterdam(oogarts) en bij ons in Lelystad bij de neuroloog, waar hij 15 september weer heen moet. Wij weten niet meer wat we moeten doen,weet u misschien nog een pagina waar ik iets over hoofdpijn kan vinden. De hoofdpijn zit aan de linkerkant boven het oog en trekt door tot in de kaak en dan de hele linkerkant doet hem zeer.

Groetjes van mv Van Beemster uit Lelystad

Antwoord:

Beste Mw. van Beemster,

Helaas kan ik u geen tips geven over meer pagina's over hoofdpijn.
Gezien de klachten die u beschrijft, kan het zijn dat de klachten voortvloeien uit een externe invloed. Het kan zijn dat u man ooit op de tocht gezeten heeft of op een andere manier kou/ wind het lichaam is binnengedrongen. Zo komt het voor dat mensen met hun arm buiten het raam van de auto een kou oplopen in de arm, die via energiebanen naar het hoofd trekt en resulteert in b.v. een aangezichtsverlamming.
Heeft iemand klachten t.g.v. zo'n naar binnen geslagen kou, dan zal deze persoon (indien de kou weer aan de oppervlakte zit) gevoelig zijn voor kou en wind/tocht. Een naar binnen geslagen kou kan zich in het lichaam omzetten tot warmte (dit geeft weer andere kenmerken). Zijn klachten ooit ontstaan, na kou vatten, of na een ziekte (b.v. ten gevolge van een virus), dan kan ik u (dringend) acupunctuur aanraden (eventueel gecombineerd met moxa en toegespitste Chinese kruidenformules). De Traditionele Chinese geneeswijze is één van de weinige die externe ziekmakende factoren (h)erkent en weet te behandelen. Zie bovenstaande opmerkingen als een aanvulling op het artikel "Hoofdpijn anders bekeken". Sterkte bij het zoeken van de goede oplossing.

 

Vraag:

PMS (Pre menstueel Syndroom) Klachten voor de menstruatie

Hallo.. mijn naam is José Gillis en ik heb een vraagje aan u..
ik heb namelijk extreem erg last van pms.. ik ben 18 jaar en krijg iets meer dan een week voordat ik ongesteld word last van puistjes, word depressief.. eetbuien.. ben onrustig..prikkelbaar.. ik word nogal onzeker..al die dingen die echt kenmerkend zijn bij pms. Ik zou u willen vragen of u mij wat persoonlijke tips zou willen geven.. als u meer gegevens nodig heeft dan wil ik u die natuurlijk sturen...

bij voorbaat dank... José Gillis

Antwoord:

Beste José,

Vanuit het oogpunt van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG/ TCM) is de meest voorkomende aanleiding tot P.M.S.-klachten; stagnatie van de Lever-energie.
Mijn advies: Ga naar een TCM-therapeut (dit kan in jouw geval acupunctuur, shiatsu, tuina of Chinese kruiden zijn; kijk wat jou ligt en wat het beste bij jou werkt) Mijn ervaring is dat de de klachten doorgaans goed te behandelen zijn. Wat je zelf kan doen: Zorg dat je daadkracht optimaal; doe wat je wilt doen. Krop geen frustraties/ kwaadheid op. Eet niet te veel chocolade. Voorzichtig met alcohol. Eet niet te veel vette producten. De Anti-conceptiepil kan Lever-energie stagnatie verergeren (zeker op de lange duur).

 

Vraag:

Psoriasis

Ik wil graag weten wat psoriasis is en wat ik er aan kan doen.

Antwoord:

Beste Angela,

Psoriasis is een westerse geneeskundige term voor een (chronische) huidaandoening, waarbij er sprake is van een schubbenachtige uitslag. Men gaat er van uit dat erfelijke factoren een rol spelen.

Vanuit de Chinese geneeswijze werkt men met andere benaderingen van klachten. Men heeft geen vastomlijnde opvattingen over (dergelijke) ziekten. Als je bij een TCM-therapeut komt, dan zal deze kijken naar de psoriasis (kleur, dikte, nat/droog, de plaatsen en hij/zij wil weten of het jeukt, de invloeden van het weer, voeding en andere omstandigheden). De therapeut zal nog een flink aantal vragen stellen, over ontlasting, plas, menstruatie, slapen, enz. Daarnaast zal gekeken worden naar je tong en zal je pols (op verschillende plaatsen) gevoeld worden. Na deze uitvoerige intake zal hij/zij weten welke energieën in jou lichaam verstoord zijn. Deze energieverstoringen worden dan behandeld. De ene psoriasis zal anders behandeld worden dan de andere. Er zijn wel een aantal overeenkomsten tussen de mensen met die klachten. Hierover zal ik iets schrijven. Ons lichaam wordt beschermd door een beschermende energie; de Wei Qi. Is deze Wei Qi zwak dan kunnen invloeden van buiten af makkelijker binnendringen. Dat kunnen virussen zijn, maar ook onzichtbare invloeden, die b.v. binnendringen met tocht. De Chinezen kennen vele vormen van slechte energie die kunnen binnendringen. Er bestaan uitgebreide theorieën over. De westerse geneeskunde behandelt alleen de zichtbare kenmerken. Als er binnen het lichaam geen zichtbare veranderingen zijn, dan wordt iets niet behandeld. Chinees gezien hebben slechte energieën hun eigen kenmerken. Door de energieën krijgt een persoon b.v. het eerder koud (of warm, het beslag op de tong verandert, krijgt jeuk, zwellingen, enz.. Deze energieën (Externe Pathogene Factoren: EPF‘s) zijn afhankelijk van hun kenmerken ingedeeld in categorieën (wind, koude, hitte, damp, droogte). In geval van psoriasis is er doorgaans sprake van dat meerdere EPF‘s hebben kunnen binnendringen. Damp geeft dikke korsten, Wind geeft jeuk, enz.. Afhankelijk van welke kenmerken op een bepaald moment het duidelijkst aanwezig zijn zal de behandeling zich toespitsen op het uit het lichaam werken van die EPF. Het feit dat de EPF‘s hebben kunnen binnendringen heeft vaak te maken met een onderliggende zwakte. Minder goed functionerende longen, of darmen, storingen in de spijsvertering kunnen er voor gezorgd hebben dat de beschermende energie te zwak werd. [Ook kan een slechte spijsvertering interne pathogenen (afvalstoffen geven) die naar buiten moeten.] Meestal moet dus naast het naar buiten werken van de EPF‘s de beschermende energie versterkt worden en de achterliggende oorzaak behandeld worden. Behandeling met hormoonzalven leidt doorgaans tot verzwakking van de Wei Qi, waardoor de EPF‘s naar een dieper niveau in het lichaam kunnen gaan. Doordat de EPF‘s niet meer op huidniveau zijn, zal de huid zich herstellen. EPF‘s diep in het lichaam kunnen gevaarlijk worden. Reuma wordt Chinees gezien uitgelegd als aanwezigheid van meerdere EPF‘s (op een diep niveau). Elk diepteniveau moet anders behandeld worden. Iemand met psoriasis zal op het moment van hevige uitslag een andere behandeling krijgen, dan op het moment waarop het zich ‘gaat verschuilen‘ op een dieper niveau. Gezien de complexheid die doorgaans aanwezig is bij Psoriasis acht ik een gecombineerde behandeling van Chinese kruiden en acupunctuur wenselijk. Wil je je laten behandelenden volgens de inzichten van de TCM, zoek dan een therapeut die tenminste een beroepsopleiding Chinese kruiden gedaan heeft. [telkens zullen kruidenformules aangepast moeten worden aan de kenmerken van de psoriasis van dat moment-->daarvoor is een uitgebreide kennis nodig] Wil je meer weten over andersoortige invalshoeken van genezen, dan zul je je vraag ergens anders moeten leggen (zoals ayurveda, homeopathie). Daar weet ik te weinig van. Er van uit gaande uw vraag voldoende te hebben beantwoord, Met vriendelijke groet,

 

Vraag:

Babyvoeding

Reactie:
Ik zou graag meer willen weten over babyvoeding. Zoals je schrijft zijn fruithapjes in het begin niet verstandig i.v.m. een nog onvolledig ontwikkelde middenwarmer. Wat zijn voedingsprodukten zie ze wel mogen eten en wanneer begin je daar mee. Mijn dochter is 4 maanden en ik wil over 2 maanden gaan bijvoeden.

Alvast bedankt,
groet Nora.

Antwoord:

Beste Nora,

Naar aanleiding van jou vraag over babyvoeding zend ik hierbij een hoofdstuk uit het boek 'Reading the body' van Ohashi.

Belangrijk aandachtspunt is de ontwikkeling van het gebit.

Verder is belangrijk dat:
- De voedingsstoffen energetisch niet te koud zijn:
- Producten uit de tropen hebben de functie om de mensen daar te koelen (zoals sinaasappelen, etc.). Ook rauwkost is 'koud'.
- Producten uit de eigen omgeving sluiten meer aan bij de behoefte (denk o.a. aan wortelen)
- Ze moeten ook niet te zwaar verteerbaar zijn.
- Ze moeten niet te veel slijm veroorzaken (o.a. zuivelproducten kunnen slijm verooroorzaken). Er van uit gaande dat het artikel en deze bemerkingen je verder helpen, ...

J.R

 

Vraag:

Niet Zwanger

Is het mogelijk om de shiatsu therapie te combineren met een ICSI behandeling. Het gaat er namelijk om dat bij ons geen mooie pre-embryo's onstaan, waardoor deze bijna geen kans van slagen hebben.

Alvast bedankt, Sonja

Antwoord:

Beste Sonja,

Jij schrijft in de email niet waarom in jullie situatie gekozen is voor ICSI. Daarom een algemeen antwoord.

Stel dat het sperma te zwak is, dan kan dat vanuit de Trad. Chinese Geneeswijze (TCM) verschillende oorzaken hebben. De basisenergie die iemand erft van de ouders (de Jing [is niet de Yin])kan te zwak zijn. Deze personen zullen een zwak sperma produceren (of de vrouw zwakke eicellen). Kenmerken bij mensen met een zwakke Jing zijn: - late sluiting van de fontanel - vroeg grijze haren krijgen - slecht gebit - problemen met de botten. Is er sprake van een zwakke Jing (bij man of vrouw, of beide) dan zal gekozen moeten worden voor een behandeling met Chinese Kruidenformules die er op gericht zijn om de Jing te versterken (deze formules bevatten doorgaans ook dierlijke producten). Verlies van sperma, is verlies van Jing. Mannen met een zwakke Jing moeten hun zaadlozingen beperken. Zij moeten lange tijd via de voeding (en kruidenformule) de kwaliteit van hun Jing opbouwen en enige tijd geen zaadlozingen gehad hebben; dan kan de kwaliteit verbeteren.

Andere oorzaken zijn:
- de kwaliteit van het bloed is naar TCM maatstaven niet goed (Bloed-leegte bij vrouw of man); Dit kan opgelost worden met Chinese kruiden (eventueel in combinatie met moxa en acupunctuur).
- Hitte in het lichaam bij vrouw of man: Acupunctuur (en/of Chinese kruiden). Shiatsu als stagnatie de oorzaak zijn van de hitte. - Koude in het lichaam bij man of vrouw. Moxa en Acupunctuur (eventueel met Chinese kruiden) Ook kunnen toxines in het lichaam de oorzaak zijn (deze geven weer hitte, koude of andere verschijnselen) die o.a. vanuit de TCM benaderd kunnen worden. Ik adviseer, voor dat jullie verder gaan om een goede diagnose te laten stellen op basis van TCM, waarbij de voorkeur uit gaat naar iemand die goed opgeleid is m.b.t. Chinese kruiden en acupunctuur.

volgende

 

Vraag:

Niet Zwanger

Reactie: Ten eerste,hartelijk dank voor uw nuttige informatie!
Mijn vrouw(39) en ik(39) hebben een probleem!
Alle ons pogingen om een BABY te zijn tot mislukkingen(twee jaren nu).
Waarom?Niemand weet.
We hebben het volgende geprobeerd:
* Echos(ovulaties) bij de geneloog
* 2 of 3 miskramen
* 1 keer in ziekenhuis(IVF)
* vaak blijven ik weken lang zonder seks om mischien kwaliteit van spermas te verbeteren(of bewegenlijkheid)
Zo zijn wij uitgeput,maar de hoop niet opgegeven

M.G. Bromat

Antwoord:

Beste M.G. Bromat,
Het is me niet duidelijk of u een vraag aan mij wilt stellen. Daarom een korte reactie. Binnen de Traditionele Chinese geneeswijze (TCM) kijkt op een heel andere manier dan de westerse geneeswijze: - er wordt een inventarisatie gemaakt van kenmerken van een persoon en een daarbij horende behandeling toegepast. Kenmerken van een persoon die in de westerse geneeskunde niet belangrijk zijn kunnen in de Chinese geneeswijze van wezenlijk belang zijn (en omgekeerd). Als je wil weten waar volgens de TCM waarschijnlijk het probleem ligt dan kun je het beste (samen) een afspraak maken met een TCM therapeut. Hij/Zij zal vanuit die optiek de wezenlijke vragen stellen, aangevuld met pols- en tongdiagnose. Op grond van uw opsomming kan ik u geen suggesties geven in welke richting u het moet zoeken.

volgende

 

Vraag:

Kalkafzetting in Schoudergewricht

Bij mij is kalkafzetting op het schoudergewricht geconstateerd. Bestaat er een wetenschappelijke naam voor kalkafzetting op gewrichten en zo ja zou U mij die willen toesturen per E-mail: no.name@hetnet.nl of per telefoon 088-58QQ390

Marie Tuigen. Bijvoorbaat hartelijk dank.

Antwoord:

Beste Marie,

Het is mij niet duidelijk waarom u mij de wetenschappelijke naam van uw klacht vraagt.
Deze kunt u het beste aan uw huisarts of de behandelend specialist vragen.

Ik geef je een citaat* uit Coëlho, Zakwoordenboek der Geneeskunde:

calcinose, calcinosis het vóórkomen van neerslagen van calciumzouten in organen of weefsels op verschillende plaatsen in het lichaam, al of niet gepaard met alkalose of met verhoogd calciumgehalte in het bloed; hyalino~, *fibrose met kalkafzetting; tumorale ~, zeldzame metabole, gezwelvormige afzetting van calciumfosfaat rondom grote gewrichten (heup, knie, elleboog); de ~ universalis, in huid, spieren, pezen, gewrichtskapsels, wordt foutief wel 'kalkjicht' genoemd.

)* Ik wil hierbij niet beweren dat u één van deze klachten hebt; dit laat ik aan de (westerse) medici over.

citaat uit nek-, schouders en armklachten anders bekeken :
"Beperkte energiedoorstroming leidt tot afremming van de circulatie van vloeistoffen (bloed, etc.). Het gevolg hiervan is dat: afvalstoffen makkelijker neerslaan/ kalkresten in het kapsel achter blijven." De traditionele Chinese geneeswijze kijkt op een heel andere manier dan de westerse geneeswijze:
- er wordt een inventarisatie gemaakt van kenmerken van een persoon en een daarbij horende behandeling toegepast.

 

Vraag:

Niet Zwanger

Reactie: Ik heb nl. een vraag over zwanger worden, ik hoop dat u mij daarbij kunt helpen. Indien niet, kent u een adres waar ik terecht kan voor doktersadvies dus. Mijn man is 55 en heeft reeds kinderen uit zijn vorig huwelijk. Ik ben 24 en heb nog geen kinderen. Kan hij nog kinderen verwekken (hij is gezond). Zo ja, zal het kind gezond zijn, zonder gebrek daar hij reeds 55 is? Alvast bedankt.

Antwoord:

Beste Antoinet,

De leeftijd hoeft geen probleem te zijn voor een man van 55 jaar om kinderen te verwekken. Zelfs bejaarde mannen kunnen kinderen (gezonde) verwekken. Naarmate de leeftijd vordert, zijn er veranderingen in kwaliteit van erfelijk materiaal; mannen die een zwakke constitutie hebben kunnen zullen dan minder gemakkelijk kinderen kunnen verwekken en hun kinderen kunnen een zwakkere constitutie hebben.

In het artikel schrijf ik:
Te zwakke (fundamentele) energie: Een probleem van een heel andere orde kan zijn dat essentiële energie (Jing) van de man of vrouw (of van beide) te zwak is. Jing is de energie die ieder mens bij de conceptie mee krijgt en in belangrijke mate de erfelijke eigenschappen bepaald. Een zwakke Jing is dikwijls de oorzaak van miskramen. Mensen met een zwakke Jing moeten zichzelf in acht nemen. Als zij kinderen willen verwekken doen ze er goed aan om te zorgen voor voldoende nachtrust, niet te hard te werken/ zich niet uit te putten, zorgen voor kwalitatief goede voeding en het geslachtsverkeer beperkt te houden (geslachtsverkeer leidt tot verlies van Jing). Binnen de Chinese geneeswijzen bestaan goede kruidenformules die de Jing versterken. Het is van belang dat er een goede diagnose gesteld wordt, zodat de juiste kruidenformule (= voedingssupplement) wordt voorgeschreven. Zo‘n kruidenformule moet enige maanden gebruikt worden, voor er weer getracht wordt een kind te verwekken. In die maanden moet men dus tevens goed voor zichzelf zorgen (voldoende nachtrust, niet te hard werken, goed eten, beperkt geslachtsgemeenschap, voldoende beweging). Behandelingen met acupunctuur of shiatsu kunnen meehelpen de Jing-opbouw te stimuleren. Voor paren waarbij Jing-zwakte een probleem is, is het zorgvuldig bepalen van de vruchtbare periode heel belangrijk.

De Jing is te beschouwen als een pakketje levensenergie dat we langzaam 'verteren'. Als het op is gaan we dood. Goed leven spaart de Jing en goed eten kan de Jing aanvullen. Een man van 55 jaar zal niet meer de Jing hebben van een 25-jarige. Anderzijds zal een 50+er in goede gezondheid mogelijk een Jing hebben die beter is dan iemand van 25 jaar met een zwakkere constitutie.

De kwaliteit van het sperma zal tot op zekere hoogte een graadmeter zijn m.b.t. de constitutie (onderzoek/resultaten reageerbuis bevruchtingen). Hitte in het lichaam en toxines kunnen ook de kwaliteit van het sperma sterk beïnvloeden.
Een consult bij een therapeut die werkt volgens de traditionele Chinese Geneeswijze (TCM/ TCG) zal meer inzicht geven in de Jing kwaliteit en andere kenmerken. Mensen met Jing-problematiek hebben dikwijls klachten met botten, tanden, vroeg grijze haren krijgen, en meerdere gezondheidsklachten.

Terzijde wil ik opmerken dat het naar mijn mening nooit gewenst is om voor ICSI te kiezen; Indien een eicel een zaadcel niet accepteert, dan zal 'de natuur' daar een goede reden voor hebben

Ik hoopt dat je met bovenstaande informatie iets kunt en dat het jou ongerustheid weg kan nemen. Als je meer wil weten vraag dan een consult (met zijn tweeën) bij een TCM-therapeut.

 

Vraag:

Menstruatie -prikkelende spieren in de onderbenen

Reactie: vraag:
moeilijk op gang komende menstruatie; hierbij erg veel last van prikkelende spieren in onderbenen en boven armen heeft dit met elkaar te maken??

Annechien

Antwoord:

Beste Annechien,

Prikkelende spieren in onderbenen en boven armen hebben dikwijls te maken met een slechte energiecirculatie (en/of bloedcirculatie). Een moeilijk op gang komende menstruatie heeft doorgaans met hetzelfde te maken. Ik kan op grond van de korte omschrijving die u geeft niet aangeven wat bij u speelt en wat de (uiteindelijke) oorzaak is van de klachten. Als je daar meer zicht op wilt krijgen dan kun je o.m. een diagnose laten stellen door een therapeut die thuis is in de Traditionele Chinese Geneeswijze.

 

Vraag:

Etalagebenen

Wie kan me wat meer informatie geven (achtergronden, oorzaken en behandelingswijzen) van het z.g. etalagebeen. Iemand met een etalagebeen kan slechts korte afstanden lopen waarna het erg pijnlijk wordt, tenzij hij of zij even stopt. De pijn verdwijnt dan weer. Het kijken in de etalage wordt vaak als "alibi" om even te stoppen gebruikt, vandaar de naam. Maar nu de oorzaak, de achtergrond nog. Wie helpt me mijn vader (85, dikke gele laag op de tong dus damp-hitte?) te helpen? Fietsen is geen enkel probleem ondanks zijn hoge leeftijd.

John

Antwoord:

Beste John,

Elalagebenen is een westerse aandoening, waar een westerse uitleg bij past. De been(slag)aderen zijn sterk vernauwd (meestal door aankoeking). De bloedcirculatie kan niet meer optimaal zijn. Bij inspanning vragen de beenspieren meer zuurstof en voedingsstoffen dan er kan worden aangevoerd. Gevolg: pijn, die met het in acht nemen van pauzes weer daalt. De oorzaak van de aankoeking is (westers gezien) cholesterol. Als de aderen helemaal dreigen dicht te slibben wordt overgegaan tot vervanging van de betreffende aders (een flinke ingreep dus). Chinees gezien kan er sprake zijn van Damp-Hitte. Dit wordt door het tongbeslag bevestigd. Aanwezig blijven van de damp-hitte kan aanleiding zijn tot verergering.

Wat er m.i. moet gebeuren:
- achterhalen van de oorzaak van de damp-hitte. Is deze van interne of externe aard? Als de damphitte van interne aard is, dan zal altijd de milt daar bij betrokken zijn (de milt produceert damp). Het kan zijn dat de hitte ontstaat t.g.v. van heet eten, maar vaak ontstaat de hitte t.g.v. ‘wrijvingswarmte‘; er is stagnatie/ damp geeft stagnatie en dit geeft hitte. Een interne oorzaak kan b.v. zijn Lever Qi stagnatie (die hitte geeft) en de Milt in zijn functie belemmert (geeft damp; damp geeft hitte).
Het behandelingsprincipe is:
- damp oplossen en hitte verdrijven
- de oorzaak van de damp-hitte elimineren. Chinese kruiden al of niet met Acupuncteur is de meest voor de hand liggende behandeling. Mogelijk zijn er ook kruiden die aangekoekte delen in de aderen (langzaam) kunnen oplossen. Er bestaat een Tibetaanse kruidenformule, onder de naam Padma 28, die hierbij goede resultaten schijnt te boeken.

 

Vraag:

Geen kinderen krijgen

Reactie:

Hallo,
Ik las het onderdeel over zwangerschap. Daarin schrijf je op het eind; 'Er zijn vele redenen waarom een zwangerschap niet tot stand wil komen, die niet bekend zijn binnen de reguliere geneeskunde; kan er geen oplossing.........etc.' Vervolgens zeg je dat het sowieso verstandig is om eerst een energetische diagnose te laten stellen voordat je uitvoerig door de onderzoeksmolen gaat.
Om te beginnen; er is in de reguliere geneeskunde heel veel bekend waarom een vrouw niet zwanger wordt!(de oorzaak kan natuurlijk zowel bij de man en/of vrouw liggen!!). In heel veel gevallen wordt wel degelijk de oorzaak gevonden en dat volgt dan vaak in een oplossing voor het probleem. De onderzoeksmolen waar je over spreekt valt in de praktijk best wel mee. Oke, het is vaak een lange weg maar in heel veel gevallen wel een weg met resultaat. Het is gebruikelijk dat zowel de man als de vrouw allebei onderzocht worden. Bij jou kan ik dat nergens terug vinden.

Kortom; ik vind dat je mensen aan moet raden om wel eerst naar het ziekenhuis te gaan.
Pas in het laatste geval dat je ze aan raadt om naar jou toe te gaan.

Joris

Antwoord:

Beste Joris,
Iedereen weet dat de westerse geneeskunde de laatste 200 jaar een enorme vlucht heeft genomen. Met een gigantische precisie is men in staat tot zeer kleine onderdelen van een cel het menselijk lichaam te bestuderen. Menige zwangerschap die niet wil lukken komt tot stand dank zij ingrepen van de westerse geneeskunde.

De Chinese geneeswijze is ontwikkeld in een tijdsbestek van duizenden jaren. Al ver voor onze jaartelling waren er boeken op dit terrein die nu nog een grote gezaghebbende waarde hebben. Sindsdien zijn op grote schaal diagnoses behandelplannen en resultaten op schrift vastgelegd. [Research op basis van honderden miljoenen patiënten]. Helaas staan de Chinese interpretatie-modellen zo ver af van een groot gedeelte van de westerse wetenschappelijke modellen, dat er hier nauwelijks onderzoek gedaan wordt. Langzaam ontstaat er enige toenadering. B.v. als westerse meetinstrumenten waarnemen dat hormoonspiegels veranderen door het plaatsen van acupunctuurnaalden.

Steeds meer westerse medici nemen de moeite om ook een (uitvoerige) studie Chinese geneeswijze op te pakken. Zij blijven in deze laatste investeren, omdat ze bruikbare resultaten hebben en het tevens een nieuw licht werpt op de westerse aanpak. Naar mijn mening zal binnen twintig jaar over en weer de wederzijdse kennis gebruikt worden.

De anders bekeken artikelen hebben een bepaalde opzet. De naam zegt al dat er anders (dan in de reguliere gezondheidszorg) naar klachten gekeken wordt. Het is de bedoeling om mensen kennis te laten maken met andere benaderingen van klachten. De artikelen wil ik kort houden (ongeveer 700 woorden) en ze moeten leesbaar zijn voor een groot publiek. Ik zal de laatste zijn die pretendeert dat de artikelen volledig zijn. Ik streef er naar dat de artikelen binnen de context waarin ze geschreven zijn kloppen. Zij kunnen echter (o.a. gezien de omvang) nooit volledig zijn. Hartelijk dank voor de opmerking over de opmerking over de bemerking die je maakt t.a.v. de man. Ik heb slechts één oorzaak beschreven m.b.t. de oorzaken die bij de man kunnen liggen. Jing/ constitutie/erfelijke zwakte )*; juist iets waarbij de westerse geneeskunde doorgaans nog niet meer kan doen dan constateren dat het zaad van inferieure kwaliteit is. Bekeken zal worden hoe andere oorzaken (bij de man, vanuit de TCM beschreven kan worden) in het stuk verwerkt kunnen worden, zonder dat het artikel te uitgebreid wordt. Aangezien ik ook maar een beperkt aantal oorzaken bij vrouw beschreven heb, moet ik het item misschien in meerdere artikelen beschrijven. Op één of andere manier schijn je je te storen aan het advies om in een vroeg stadium een TCM-consult te nemen. Wat is de storende invloed als een echtpaar om 10.00 uur bij mij is geweest en om 14.00 uur een afspraak heeft bij de gynaecoloog. Misschien kunnen zij dan specifieke aandachtspunten meenemen naar de specialist, of is een energetische storing behandeld waardoor een eileider zijn normale positie weer inneemt en chirurgisch ingrijpen overbodig wordt (in dat geval natuurlijk jammer voor de chirurg, maar wel beter voor die vrouw). Ik ben heel benieuwd welke overwegingen bij jou een rol spelen om mensen te adviseren om pas in het laatste geval naar mij toe te gaan. Als ik hier naar ga gissen dan vindt ik het jammer dat ik jouw achtergrond niet ken. Gezien het belang dat je hecht aan zorgvuldigheid zul je daar ongetwijfeld goede redenen voor hebben. Misschien bezit je naast een uitgebreide kennis van westerse geneeskunde eveneens een ruime kennis van Chinese geneeswijze en heb je goede redenen van de volgorde om te draaien, of heb je zelf ervaringen die tot deze conclusie leiden. Ik ben benieuwd welke kennis of ervaring hier aan ten grondslag ligt. De echtparen gaan met hun problematiek eerst naar de reguliere geneeskunde en pas als dat niet werkt komen ze bij mij. Ik ben in mijn praktijk geen situaties tegengekomen waarbij TCM-behandelingen, in het kader van niet zwanger worden, de onderzoeken/behandelingen van de reguliere geneeskunde verstoord hebben (ik beperk me hier tot het gestelde doel: zo snel mogelijk zwanger worden). Mochten er duidelijke redenen zijn, om in het belang van de man en vrouw, die een kind willen, TCM-consulten in een vroeg stadium van onderzoek te vermijden, dan stel ik het op prijs dat je me daar per omgaande van in van kennis stelt. Mocht jou laatste zin in jouw mail persoonlijk bedoeld zijn, dan wil ik graag weten waar ik dit aan te danken heb.

J.R.

Met Joris volgde daarna nog verdere correspondentie. Uit privacy overwegingen is dit niet opgenomen.
Mede naar aanleiding van die correspondentie is 'Niet Zwanger worden anders bekeken' enigszins aangepast (verbeterd).

)*
Het gaat hierbij om verzwakt zaad. Indien er sprake is van zaad met onherstelbare genetische defecten, dan kunnen Chinese Kruiden ook geen soulaas bieden.

 

Vraag:

Dik

hallo ik ben Christien,
en ben veel te dik het zit allemaal in mijn onderbuik en ik krijg er maar niks van af ik eet maar een muizenmaaltje 1 sneetje brood 2 aardappels wat groente en vlees klein beetje vlees maar hoor en avonds 3 likeurtjes met cola light en krijg er niks van af ik heb wel aanleg voor vetzucht

groetjes Christien

Antwoord:

Beste Christien,

Jouw klacht kan mogelijke te maken hebben met een zwakke Milt-energie (dit heeft doorgaans niets te maken met een het functioneren van het orgaan de milt). De Milt-energie moet o.a. voeding om gaan zetten in voor het lichaam bruikbare energie en zorgen dat deze op de juiste plaatsen in het lichaam komt. Als de Milt-energie dit niet kan, dan wordt voeding niet omgezet in energie, en blijft vet 'als het ware hangen'.

Is er sprake van een zwakke Milt-energie, dan zul je waarschijnlijk de volgende kenmerken aantreffen:

Je tong is vochtig, wat dik en de zijkanten van de tong zien er wat hobbelig uit (omdat de tong in de breedte tegen de tanden aan druk; tandindrukken noemen we dat).

Verder kan het zijn:
- dat je last hebt van moeë benen/ verminderde kracht in de benen,
- gemakkelijk blauwe plekken krijgt als je je stoot.

Dit zijn een paar kenmerken die daarbij op kunnen treden.

Herken je hier een aantal van dan adviseer ik je het volgende:
- Eet niet te veel rauwkost, ijs en zuidvruchten (deze hebben een koude energie en vragen veel van de Milt-spijsverteringsenergie.
- Eet voedsel van goede kwaliteit (vers, geen magnetron)
- Zorg dat je zo min mogelijk piekert (ook dat put de Milt-energie uit).
- Lees niet onder het eten/ of TV kijken.
- Maak een afspraak met een TCM-therapeut (Acupunctuur, Chinese kruiden, Tuina, Shiatsu volgens TCM behoren tot de mogelijkheden).

 

Vraag:

Diëetvraag

ik heb netelroos en ben geadviseerd om een histamine arm dieet te volgen heeft u daar wat info over zodat ik ook nog smakelijk kan eten

bedankt Paulien

Antwoord:

Beste Paulien,

Ik kan geen informatie verschaffen over een lekker histamine-arm dieet. Het lijkt me moeilijk.
Het idee van een histamine-arm dieet zal vanuit de westerse medische hoek komen. Degene die dit voorschrijft zal reacties op prikkelende stoffen willen minimaliseren. Mogelijk kent hij/zij een diëetist(e) die jou verder kan helpen.

Mijn kennis is in de eerste plaats gebaseerd op de traditionele Chinese Geneeswijze. Alle kenmerken van de klachten worden dan gekoppeld aan de kenmerken van de persoon; dit leidt tot kennis over de verstoorde energie-banen. Afhankelijk van de verstoringen wordt dan een behandeling gekozen. In geval van netelroos zal een behandeling met acupunctuur en/of Chinese kruiden passen. Netelroos kent meerdere vormen. Bij de ene persoon zal een bepaalt type behandeling beter aanslaan dan bij de ander. Wees dus ook zelf kritisch. Levert een bepaalt type behandeling resultaat op, of duurt het te lang, kijk dan of er voor jou betere mogelijkheden zijn.

 

Vraag:

Hyperventilatie en Pleinvrees

Sinds 6 jaar kamp ik al met een combinatie van hyperventilatieklachten en pleinvrees. Ik durf dus niet ver uit mijn eigen omgeving bang dat ik slecht word. Ik vroeg me dan ook af of accupunctuur/shiatsu mij zouden kunnen helpen? Ik heb al ademshaling oefeningen geleerd bij een psycholoog en meerdere dingen geprobeerd en ik kan dus wel uit huis en in de omgeving redelijk functioneren omdat ik gelukkig iemand ben die niet van binnen zitten houd maar het probleem is meer dat ik over een half jaar naar mijn schoonouders moet in Egypte en dat heb ik lange tijd uit kunnen stellen maar inmiddels hebben we twee kinderen die heel begrijpelijk mijn schoonouders ook willen zien dus ik zal wel moeten. Maar ik durf nu nog niet eens naar een vriendin die al 1 jaar in haar nieuwe huis zit in Gouda omdat ik bang ben om slecht te worden. Wel ben ik pas naar Tilburg geweest een klein uur rijden en met de nodige hoofdpijn en angst en voor korte duur. Als ik maar niet te lang hoeft te !bl!!ijven en ik alles zelf in de hand heb gaat het redelijk, maar het moet niet anders gaan dan ik van te voren gepland heb.

Angela

Antwoord:

Beste Angela,

De combinatie van hyperventilatie en pleinvrees (en ander fobieën) komt vaker voor.
Binnen de westerse geneeskunde is men geneigd om te stellen dat bij deze klachten de oorzaak ligt bij psychische problemen. Psychische problemen verklaren niet alles. De ene persoon krijgt de klachten ten gevolge van psychische problemen, bij een ander zijn de psychische problemen van geringe invloed en zijn het lichamelijke factoren die de hoofdoorzaak zijn van de klachten.

In de Traditionele Chinese geneeswijze (TCG/ TCM) is er geen scheiding tussen lichamelijke en psychische klachten. Als het lichaam verstoord is dan kan dit tot psychische verstoringen leiden en omgekeerd. Als jij om wat voor reden dat ook, lichamelijk verzwakt bent dan kunnen de klachten blijven voortduren (behalve als je er voor zorgt dat het lichaam weer op krachten komt).

Wat je naar mijn idee moet doen is:
Kritisch naar jezelf kijken: Is er sprake van flinke psychische problemen; zodat die de hoofdoorzaak zijn van het probleem en/of is je lichaam verzwakt.

Redenen van lichamelijke verzwakking kunnen o.a. zijn:
- veel bloedverlies tijdens een bevalling of bij menstruatie,
- jou lichaam neemt voedingsstoffen niet goed op,
- je hebt een eetpatroon dat niet bij jou past (b.v. vegetariër, maar je lichaam kan het niet aan).

Is een verzwakt lichaam de hoofdoorzaak dan moet je daar in de eerste plaats wat aan doen.
In veel gevallen is het goed om zowel het lichamelijke als het psychische aan te pakken.
In geval van lichamelijke verzwakking raad ik jou behandelingen aan met Chinese kruiden, eventueel gecombineerd met acupunctuur.

Ook kunnen in het lichaam opgeslagen emoties een rol spelen (je hebt vroeger iets meegemaakt dat je niet verwerkt hebt en dit zit als blokkade in je lichaam). In zo'n geval raad ik je ook Shiatsu of Tuina aan. [Alleen praten is dan vaak onvoldoende]

volgende

 

Vraag:

Slaapproblemen

Hallo Hans,
Hier dan de beloofde mail. Ik zal nog even uitleggen wat precies het probleem is.
Ik werk onregelmatige diensten, en heb eigenlijk bijna nooit meer dan 4 dagen dezelfde dienst. Dat betekent dat ik veel moet wisselen van ritme.
De ene dag om 6 uur opstaan, dan de volgende dag weer 's avonds werken en pas om 23.30 uur klaar....
Kortom, ik slaap steeds op andere tijden. Een vast ritme zit er niet in. Ik ben van nature een avondmens en 's avonds na 20:00 leef ik ook helemaal op. Dan heb ik energie en zin om dingen te doen.
Het merendeel van de tijd slaap ik niet voor 24:00 uur. Als ik dan weer vroeg op moet slaap ik dus te kort.
De laatste tijd merk ik dat ik duidelijk te kort slaap. Ik word nooit fit wakker, ook niet als ik uitslaap en tussen 16-20 uur val ik meestal op de bank ik slaap. Dan kan ik niet meer op mijn benen staan.
Ik ben bang dat ik oververmoeid raak door de onregelmatigheid, want ik slaap in principe wel genoeg, 's middags vaak een uurtje en de rest 's nachts.
Of dat gezond is weet ik niet, lastig is het wel.
Ik probeer geen koffie en alcohol meer te gebruiken en me 's avonds rustig te houden.
Kopje thee, rustige muziek, lavendelolie.
Ik slaap ook 's nachts wel goed, alleen val ik te laat in slaap.
De vraag die ik je wil stellen is of je zo'n bioritme kunt aanpassen, veranderen en zo ja hoe dat moet. Ik hoop dat je tips hebt, in elk geval bedankt voor je moeite.

Tanja

Antwoord:

Beste Tanja,

Onregelmatigheid is voor niemand goed. De ene persoon kan beter tegen onregelmatigheid dan de ander. Waarom dit bij gezonde mensen zo verschillend kan zijn weet ik niet.

We hebben allemaal onze onbalansen. Een avondmens zijn is ook zo'n onbalans.

Jij voelt bij jezelf dat er iets moet gebeuren, anders gaat dit op een gegeven moment flink opbreken.
De beste tip is waarschijnlijk ook tegelijk de minst uitvoerbare: stop met de onregelmatigheid.
Kijk in elk geval of er andere perspectieven zijn.

Voor correcties op je energiebalans adviseer ik shiatsu en /of acupunctuur. Laat in elk geval een diagnose stellen en vraag tips wat je met de uitkomsten het beste kan doen.

Wat je zelf kan doen:
Elk mens heeft meerdere biologische klokken.
Er is een 24-uurs klok: om de 2 uur wordt een andere meridiaan extra actief (en is de meridiaan die 12 uur daarvoor actief was in een rustfase).
Zorg dat je stelsel in balans blijft overeenkomstig deze klok.
Dit doe je door alle 12 meridianen af te strijken in de juiste volgorde.
Je begint met de meridiaan die op dat moment van de dag actief is en gaat vandaar naar de volgende. Enz., tot je weer bij de actieve meridiaan bent (die doe je nog een keer). Waar de meridianen lopen: dat zoek je zelf op in één van de vele boeken waarin dat staat (b.v. in een bibliotheek).
Maak b.v. kopieën van de afbeeldingen.

Van mij krijg je de volgorde met de tijden:
9.00 Milt
11.00 Hart
13.00 Dunne Darm
15.00 Blaas
17.00 Nieren
19.00 Hartconstrictor(, Pericard, Circulatie, Sex/geslacht)
21.00 Drie Warmer
23.00 Galblaas
1.00 Lever
3.00 Longen
5.00 Dikke Darm
7.00 Maag (en zo verder)

Voor deze "massage" hoef je niet op de millimeter nauwkeurig te werken. Doe het een paar keer per dag.

 

Vraag:

Jeuk

Dus als ik het goed begrijp moet ik juist geen luchtige kleding dragen als in continue jeuk heb, het wordt namelijk nog erger als het warm wordt.

Anka

Antwoord:

Nee Anka, je moet dit niet doen als het erger wordt. Ik had geschreven over de kenmerken van (externe) wind. Als daar sprake van zou zijn dan zou de jeuk erger worden als je het niet zou bedekken! Jij schrijft nu het omgekeerde.
Zou het ook van binnenuit kunnen komen? Gezien dat je schrijft dat de jeuk erger wordt als het warm wordt (door kleding) is de kans groot dat het van binnen uit komt. Mogelijk spelen verschijnselen van interne hitte een rol. [Heb je het 's nachts ook warm?] Er zijn vele mogelijke oorzaken. De nu gevoerde correspondentie is daar veel te gering voor om daar iets over te kunnen zeggen.

 

Vraag:

Slaap-apneu

Hallo hans,

Mijn vraag zojuist was dus of er een manier is om slaapapneu op een andere manier op te lossen dan, eerst in een slaapcentrum in een ziekenhuis allerlei onderzoeken te doen. Elke nacht wordt ik enkele keren snakkend naar adem wakker en vind dat heel beangstigend.
Ik vraag me af af dat met b.v.voetreflexmassage of met een andere therapie (fythotherapie?) te verhelpen is? Ik ben benieuwd of je hierop antwoord kunt vinden.
ben al een tijdje op zoek, maar kom op het internet alleen maar apparaten tegen die je via het ziekenhuis of een tandarts moet laten aanmeten en zou liever een andere manier vinden.
Ik kijk uit naar je antwoord,

groetjes, Josien

Antwoord:

Beste Josien,

Via Hans kreeg ik jouw vraag voorgelegd. Ik heb geen ervaring met apneu.
In literatuur ( aangaande mijn vakgebied; Chinese Geneeswijzen) ben ik geen duidelijke aanknopingspunten tegengekomen. Ik zal verder informeren, mocht ik nog zinvolle informatie tegenkomen, dan hoor je nog van mij.

Als je denkt aan alternatieve therapieën dan geef ik jou het volgende in overweging:

++ De traditionele Chinese geneeswijze kijkt naar een hele reeks van kenmerken van een persoon (de klachten, lichaamsbouw, huidskleur, gevoeligheden voor invloeden; zoals kou, tocht enz. en haalt tevens heel veel informatie uit de polsslag door deze op verschillende plekken te voelen en leest kenmerken van de persoon af door te kijken naar de tong; kleur, vorm, beslag enz.). Alle kenmerken samen weet de therapeut te vertalen naar de verstoringen van de energiepatronen in de meridianen en acupunctuurpunten. Hij/zij weet welke behandeling daar bij hoort (welke acupunctuurpunten geprikt moeten worden, of in geval van kruiden welke formules daar bij passen. Kortom het totaalbeeld van jouw persoon wordt vertaald naar een plaatje over jouw energie-verstoringen en die worden gecorrigeerd. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam kan daarna het werk doen. Via deze weg kunnen dus ook verstoringen opgespoord worden die anders onopgemerkt blijven.

++ De Klassieke homeopathie werkt o.a. met "mensbeelden". Zij kijken naar de klacht en andere kenmerken van de persoon. Dit levert een "plaatje" op m.b.t. welk type je bent en welk homeopathisch middel daar bij past.

++ Voetreflexologie: Het hele lichaam wordt in verschillende delen van het lichaam weerspiegeld. De Chinese geneeswijze beoordeelt o.a. het hele lichaam door te kijken naar de tong en de pols te voelen. Ook onder de voeten wordt het totale lichaam weerspiegeld. De voetreflexologie maakt gebruik van zone's die de verschillende gebieden en organen vertegenwoordigen. Al die zone's worden doorgaans krachtig gemasseerd. De gebieden die voor de masseur anders aanvoelen (en voor jou pijnlijker zijn) worden extra gemasseerd. Tijdens de massage is er dus ook min of meer sprake van diagnose; de verstoorde zone's zeggen iets over de betreffende organen/lichaamsdelen.

++ Fythotherapie: Is kruidenleer via de westerse invalshoek. In het westen is helaas veel informatie en kennis verloren gegaan. Honderden jaren geleden werd in dit werelddeel te weinig informatie over kruiden opgeschreven en bewaard. Via uiteenlopende hoeken is kennis verzameld over kruiden. De kennis over de kruiden is wisselend. De manier van diagnose stellen ook. Mocht je gebruik willen maken van Fytotherapie informeer dan bij de betreffende therapeut van tevoren of hij/zij ideeën heeft hoe jouw klacht behandeld moet worden [De ene fythotherapeut zal andere problemen goed kunnen behandelen dan de andere].

++ Cranio-Sacraaltherapie Met een vast ritme pompen de hersenen hersenvocht richting ruggenmerg. Dit ritme wordt gevoeld en gebruikt om verstoringen in het lichaam op te sporen en te behandelen. Zo kunnen ook kleine verschuivingen in de schedelnaden verstoringen geven.
Bij apnoe is er soms een verhoogde druk in de schedel (van het hersenvocht). Dit zou te maken kunnen hebben met afwijkingen van b.v. de schedel-delen t.o.v. elkaar.

Alternatieve geneeswijzen kiezen dus meestal heel andere invalshoeken dan de westerse geneeswijze. De laatste zal starten bij je ademcentrum en van daaruit verder zoeken. Ik weet niet of er oorzaken van apneu bestaan, die vragen om een zo snel mogelijke behandeling. Daarom kan ik je niet zeggen of het verstandig is om onderzoeken uit te stellen en eerst via andere wegen te proberen om tot een oplossing te komen. Vraag het aan de huisarts. Helaas weten veel huisartsen te weinig af van alternatieve geneeswijzen en kunnen op dit terrein hun patiënten niet goed voorlichten/verwijzen.

Ten slotte:
Het menselijk lichaam is intelligent. Het weet vaak meer dan we zelf kunnen bedenken. Als je om wat voor reden dan ook van binnen uit goed weet wat nodig is/ wordt je aandacht extra getrokken door een bepaalde benadering van je probleem, dan kan je intuïtie een goede raadgever zijn.

 

Vraag:

Whiplash

Hoi Hans,
ik vond het prettig om even met je te kunnen chatten over een aantal zaken die mij dan aangaan. Zoals ik al aangaf, ik heb een grote mond maar ben niet zo'n held. Toch leg ik me er niet bij neer dat die whiplash mijn hele leven overhoop heeft getrokken en vandaar ook dat ik blijf zoeken naar lichtpuntjes. Wellicht dat acupunctuur mij weer een beetje opweg kan helpen met wat verlichting van de pijn. Ik sta open voor alle info die je beschikbaar hebt voor me, wat betreft mensen die in mijn regio werken en hopelijk ervaringen hebben met mensen zoals ik. Want 1 ding is zeker..ik ben niet alleen met dit probleem.

Alvast hartelijk bedankt voor de moeite,
met vriendelijke groeten Jazah uit Haarlem.

Antwoord:

Beste Jazah,

Hierbij wil ik je iets schijven over mijn ervaringen in het behandelen van Whiplash. Als ik een persoon met een whiplash behandel, dan voel ik op betreffende plek in de nek een bepaald soort verstoring die anders aanvoelt dan andere vormen van (meridiaan)energie. Ga ik mijn behandeling richten op het afvoeren van deze verstoorde energie, dan zorgt het lichaam dat er nieuwe verstoorde energie gemaakt wordt. Is mijn behandeling tactisch en voorzichtig, dan kan het resultaat zijn, dat ik meer van deze verstoorde energie verwijder, dan er wordt aangemaakt. De persoon gaat dan (langzaam) vooruit (gaat zich beter voelen, minder moe, betere concentratie). Laat ik de nek te snel bewegen, of schrikt het lichaam van mijn handelingen, dan leidt dit tot verslechtering of gelijk blijven van de situatie.

Ik behandel met shiatsu en acupunctuur. Acupunctuur gebruik ik met name om de balans van het lichaam te herstellen. Ik gebruik acupunctuur zelden om direct aan de whiplash te werken. De reactie van het lichaam kan te sterk zijn waardoor ik terrein verlies. Alleen als ik zo goed als zeker weet dat in een bepaalde situatie een naald bij of in het whiplashgebied echt rendement heeft, dan gebruik ik dat (anders nooit!). Ook stevige massage en bewegingen tijdens de behandeling hebben een negatief effect.

Mijn mening bij een whiplash: Ga nooit door met een therapie waar je keer op keer slechter vandaan komt, dan je er naar binnen ging. Geloof een opmerking dat de verslechtering er bij hoort niet.

Naar mijn mening is het lichaam van een whiplash patiënt zich tijdens een gebeurtenis (ongeluk) wezenloos geschrokken. Het lichaam reageert met stress-energie op de fatale plek en produceert meer stress-energie als de nek weer 'risico' loopt.
Zat er in de nek ook nog een emotionele lading (oude psychische spanningen die een persoon vast houdt in de nek) dan is de reactie en dus de whiplash nog heviger.

Voor een whiplash patiënt is het heel belangrijk om weer een maatje te worden van het lichaam (en met de nek). Jezelf voorstellen dat je goed voor het lichaam wil zorgen en het niet in onveilige situaties wil brengen is belangrijk. Je kunt dit ook naar het lichaam uitspreken. Een lichaam dat gerust gesteld is reageert veel beter op een behandeling (dan als dat niet gebeurd).

Andere behandelingen die soms ook positieve resultaten hebben bij de behandeling van een whiplash zijn: Cranio-sacraaltherapie Strain-CounterStrain techniek.

 

Vraag:

Spijsvertering

Hey Hans,

dit is Kunya.
Ik heb al enkele weken problemen met mijn voeding en ben naar de accupuncturist geweest
Symtomen: Na vettig eten (alhoewel ik gezond > eet) heb ik enorme hoofdpijn aan de hoogte boven mijn neus. Heb het énorm warm en voel mij zéér slecht heb énorme dorst en ben uitgeput. Heb wel enkele psychologische problemen: analyse van Accup. Mijn Yang is veel te heet: nieren zijn zwak, leverenergie is énorm zwak en nu ook mijn galblaas , als hij naalden in mijn buik, pols en onderbeen steekt heb ik énorme pijn en het rare is dat ik niet afval, mijn gewicht was altijd 53kg en nu ben ik 58kg en ik eet niet veel , drink geen alcohol (als ik 1 of 2 glaasjes rode wijn durf te drinken, krijg ik weer die énorme hoofdpijn, bleek en kringen onder mijn ogen)
Ik heb chinese kruiden gekregen 10plus
Heb mijn bloed laten onderzoeken bij een westerse dokter , alles in orde behalve mijn cholesterol was 240
(Ik eet bijna geen vet, geen room, alleen > soja, geen alcool, geen frisdranken, geen chocola, bijna geen vlees)
Kan jij mij helpen aub

Antwoord:

Beste Kunya,

Als ik lees wat jij geschreven hebt, dan denk ik dat ik mogelijk tot dezelfde conclusies gekomen zou zijn dan de acupuncturist die jou behandelt. Ik heb daarvoor te weinig gegevens om dat met zekerheid te zeggen. Als het allemaal klopt, dan vind ik het ook niet vreemd dat verschillende acupunctuurpunten pijnlijk zijn bij het prikken. Als er flinke energie-verstoringen zijn dan worden sommige acupunctuurpunten pijnlijk. De combinatie van acupunctuur met Chinese kruiden lijkt me een goede combinatie (als de diagnose goed is en de therapeut weet wat hij moet doen). De Chinese Kruidenformule 10plus ken ik niet. Daar kan ik dus ook niets over zeggen.

Het komt veel vaker voor dat er in je bloed geen afwijkingen te vinden zijn, terwijl er vanuit de Chinese geneeswijze verstoringen gevonden worden die om een goede behandeling vragen.

Het feit dat je dikker wordt terwijl je weinig eet komt ook vaker voor. Door jouw klachten wordt ook de spijsverterings-energie belast. Voeding moet omgezet worden naar energie. Als dat niet lukt dan zal het makkelijker omgezet worden naar vet en vocht dat blijft hangen.
Ik neem aan dat de acupuncturist ook aan dit probleem werkt.

Jij schrijft dat jouw klachten plotseling zijn ontstaan.
Ik neem aan dat je daarvoor ook al klachten had. Misschien andere (moe, onrust, niet goed slapen, kringen onder de ogen, of wat dan ook).

De beschreven energieverstoringen kunnen niet zomaar in één klap ontstaan. Is het echter wel zo; jij had een zeer goede gezondheid en heb de klachten plotseling gekregen, dan moet er een duidelijke aanleiding zijn. Dan is er mogelijk een onderliggende ziekte die de energie-verstoringen geeft. Denk dan goed na over het moment waarop de klachten ontstonden (en vlak daarvoor). Heb je griep gehad, is je lichaam belast met veel warmte/koude. Ben je onlangs in de tropen geweest. Heb je contact gehad met zieke mensen die je ergens mee besmet kunnen hebben.
Als de klachten echt plotseling ontstaan zijn, dan zal de acupuncturist iets met dit gegeven moeten doen.
Is er mogelijk sprake van virus- of andere infecties, laat dan ook verder onderzoek doen (via verwijzing van je huisarts).

Het is echter goed mogelijk dat jouw lichaam langzaam verder verzwakt is en in één klap verder uit balans geraakt is. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen dan goede behandelvormen zijn. Je moet echter niet verwachten dat er in drie weken van af bent. Ik denk eerder aan enige maanden.

 

Vraag:

Migraine

Hallo,

Gisteren was ik op deze site terechtgekomen en vandaag ben ik er nogmaals naar teruggekeerd. Mijn dochter Sofie (11 jaar) heeft regelmatig last van hoofdpijn. Ze heeft een enkele keer een migraine-aanval gehad maar de hoofdpijn die ze nu -bijna dagelijks - heeft, betitelt de huisarts als spierspanningshoofdpijn. "Het gaat wel weer over", is voor mij niet erg bevredigend. Sofie is een gevoelig kind, ze heeft de neiging diep door te denken over de dingen die in haar leventje gebeuren. Ze heeft het daarbij lang niet altijd makkelijk en voelt zich vaak ongelukkig. Gelukkig kan ze zich (bij mij) wel uiten en dat brengt dan even verlichting. Het beklijft echter niet en ik ben er zo langzamerhand wel achter gekomen dat praten alleen niet helpt.
Ik weet zelf weinig van alternatieve geneeswijzen, heb nooit de behoefte gehad om het in die richting te zoeken, domweg omdat ik vrij gezond ben en ook vrij gezond in het leven sta (waarmee ik bedoel dat ik vrij snel in de gaten heb wanneer ik lichamelijk klachten krijg die een psychische oorzaak hebben en daar vrijwel direct iets mee kan doen). Ik denk dat Sofie wel gebaat kan zijn bij alternatieve geneeswijze. Als ik in mijn eigen woorden mag weergeven wat ik denk dat haar mankeert, dan zou ik zeggen dat ze te veel ballast met zich meevoert, te veel negatieve energie opdoet, en dat ze niet met zichzelf in evenwicht is.
Graag zou ik advies willen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Jeanine Tefkens, Barendrecht

Antwoord:

Beste Jeanine ,

Het komt niet veel voor dat kinderen van die leeftijd al migraine hebben. De opmerkingen van de arts zou ik alleen serieus nemen, als hij een uitgebreid onderzoek gedaan heeft en dus hele wijze inzichten heeft (en niet op basis van een inschatting). Het is heel goed mogelijk dat Sofie een aantal verzwakte energie-banen heeft, die er voor zorgen dat haar energiebalans gemakkelijk uit evenwicht gaat. Met Chinese geneeswijze is migraine in de meeste gevallen goed te behandelen. Vanuit de Chinese geneeswijze zijn er verschillende oorzaken voor migraine. Er moet gekeken worden welke oorzaak er speelt. Op basis daarvan wordt de behandeling gekozen. Ik heb onvoldoende informatie om te kunnen zeggen in welke richting het gezocht moet worden.

De kenmerken die je beschrijft gaan in de richting van verstoringen van de lever-energie. Frustraties; de dingen niet kunnen doen, zoals je graag zou willen en dit opkroppen. Deze verergeren dan de problemen.
Waarschijnlijk zal dan chocolade en vet eten ook invloed hebben. In veel gevallen is het zo dat een kluwen van (samenhangende) factoren de energiehuishouding van een mens totaal van slag maken, waardoor de migraine ontstaat.
Acupunctuur kan een goede behandelmethode zijn.
Afhankelijk van de (energetische) diagnose kan ook shiatsu en behandeling met bepaalde Chinese kruidenformules een goede mogelijkheid zijn. In sommige gevallen ook homeopathie. Soms kan beïnvloeding met serotonine een oplossing geven (via onderzoek/ ziekenhuis). Zorgen voor een goede energiebalans blijft ook dan belangrijk.

 

Vraag:

Cyste-nieren

Ik heb cystenieren, ook wel adult dominant polycystic kidney disease genoemd (ADPKD). Dit is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen doch in het alternatieve circuit ben ik nog niemand tegen gekomen die er iets aan kan doen. Is er binnen de Chinese geneeswijze ervaring/ kennis over behandeling van deze aandoening? Ik ben zeer benieuwd naar uw antwoord.

Met vriendelijke groeten

Wim Thelause

Antwoord:

Dag Wim,

Jou vraag kwam via Innerned bij mij terecht.
In de veel geraadpleegde literatuur ben ik geen specifieke beschrijvingen van cyste-nieren tegengekomen. Deze zullen er ongetwijfeld zijn. Ik heb de komende weken geen tijd voor jou aan het speuren te gaan (ik zit in een verhuizing).

Mijn vraag is wel, heb je ooit een diagnose laten stellen op grond van Chinese geneeswijze. Ik denk dat er sprake is van een Jing-verstoring [dus niet yin of yang] en zwakke componenten in de Nier-energie al of niet gepaard gaande met stagnaties.

Een therapeut die werkt volgens de Chinese geneeswijze stelt de diagnose op basis van een reeks kenmerken (d.m.v. vragen stellen, tongdiagnose, polsdiagnose, enz.). Tussen alle kenmerken worden verbanden gelegd. De interpretatie ervan leidt tot het inzicht welke energieën verstoord zijn, welke tekorten er eventueel zijn, enz..

Vergroeiingen in organen ontstaan doorgaans door tekorten. Ook stagnaties kunnen leiden tot verminderde voeding van weefsel]. Nieren hebben Chinees gezien een nauwe relatie met onze erfelijke bouwstenen/ fundamentele energieën.
Is er sprake van duidelijke Jing-tekorten, dan is een behandeling met specifieke Chinese Kruidenformules (met een specifieke voedingswaarde) wenselijk.
Vanuit die gedachte kan ik een bezoek aan een goed opgeleide Chinese kruiden-therapeut aanbevelen. Mocht er n.l. een duidelijk Chinees syndroom aanwezig zijn; dan is dat te behandelen.

 

Vraag:

Hyperventilatie ?

Al geruime tijd heb ik last als ik 's ochtends opsta van transpireren en koude handen en beven, moet dan rustig gaan adem halen.
De huisarts denkt aan hyperventilatie.
Ook verkrampen dan mijn spieren van handen en knieën en enkels, en heb ik af en toe hartkloppingen en dat mijn hart overslaat.
Heeft u hier een verklaring voor?

Anita

Antwoord:

Dag Anita,

Op jouw vraag is niet zomaar een antwoord te geven. Het kan zijn dat er sprake is van hyperventilatie. Er zijn echter meerdere mogelijkheden.
Ik benader de problemen vanuit de Chinese geneeswijze. Wil ik een goed antwoord kunnen geven dan heb ik veel meer gegevens nodig. [De Chinese geneeswijze kijkt naar kenmerken van de totale persoon en de klachten tezamen en trek dan conclusies m.b.t. de verstoringen in het lichaam. Het onderstaande moet je zien als een aantal mogelijke oorzaken.

Mijn globale inschatting is dat er sprake is van verzwakkingen van het lichaam. De energie van de longen, heeft volgens de Chinese opvattingen ook tot taak om het transpireren te  regelen. Is deze energie te zwak, dan kunnen de poriën te veel open blijven staan. Gezien de ademproblemen en de transpiratie ga ik er van uit dat de Long energie zeker in het geding is. Er is Chinees en westers gezien een nauwe relatie tussen Hart en Longen. Is de zuurstofvoorziening niet optimaal dan kunnen spieren het moeilijk krijgen (het hart is ook een spier). Omgekeerd, als het hart onvoldoende energie heeft, kan de bloedtoevoer naar de longen verminderen en tot problemen bij de longen leiden.
Te veel afvoer van koolzuur leidt tot hyperventilatie-klachten.

Stel dat de Longen het moeilijk hebben, dan kan het zelfs zo zijn, dat niet daar de oorzaak ligt. De lever-energie heeft een sterke invloed op de totale circulatie in het lichaam en de soepelheid van de spieren. Zo zou het ook zo kunnen zijn dat de Lever-energie stagneert, problemen geeft met de spieren en de energie niet goed doorgeeft aan de longen.

Een verzwakking van het bloed [bloedleegte volgens de Chinese geneeswijze] kan ook tot jouw verschijnselen leiden.
Veel bloedverlies tijdens de menstruatie kan een oorzaak zijn. Ook psychische factoren kunnen een belangrijke invloed hebben op de bovengenoemde energieën. Kijk kritisch naar jezelf m.b.t. in hoeverre dit bij jou een rol speelt. Is deze factor niet zo belangrijk, laat je dan niet meeslepen in ideeën van artsen/therapeuten die dit soort klachten 'graag' in die hoek willen plaatsen.

In het bovenstaande noem ik organen als Longen, Lever en Hart; energieverstoringen aan deze organen wil niet zeggen dat je een aandoening hebt aan die organen (als de energievoorziening verstoort raakt, dan kunnen organen het moeilijk krijgen).
Een heel enkele keer kan er echter wel iets zijn met de organen (bij twijfel: zorg dat je longen en je hart verder onderzocht worden).
Een positieve test m.b.t. hyperventilatie wil naar mijn opvatting niet zeggen dat je automatisch mee moet gaan lopen in een molen van voorgeschreven medicijnen en therapievormen, enz. . Vaak moet je zorgen dat het lichaam weer voldoende aansterkt en gaat dan de klacht weer over (lees hyperventilatie anders bekeken en de antwoorden op vragen van website-bezoekers
 

Tot zover mijn algemene verhaal m.b.t jouw klachten. Wil meer zicht op de klachten neem dan een consult bij een genezer die werkt volgens de Chinese geneeswijze (acupuncturist, enz.). Ook een westers medisch onderzoek kan voor jou van belang zijn, om uit te sluiten dat er niks ernstigs aan de hand is.

Home