dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Hyperventilatie

Kortom:

hyperventilatie

Verschijnselen van hyperventilatie worden toegeschreven aan verkeerd ademen; een te intensieve ademhaling heeft tot gevolg dat te veel koolzuur uitgeademd wordt (er blijft te weinig koolzuur in het bloed).

Hyperventilatie moet niet gezien worden als een ziekte waar één gerichte behandeling, of medicatie bij past. Bij mensen met hyperventilatie kwam ik tijdens de behandelingen uiteenlopende energetische verstoringen tegen. Er zijn dus uiteenlopende oorzaken die de aanzet geven tot hyperventilatie. De aanzet tot verkeerd ademen is doorgaans een gevoel van benauwdheid, alsof je niet voldoende lucht krijgt, terwijl je voldoende zuurstof binnenkrijgt en teveel koolzuur uitademt; jouw eerste benauwdheid maakt plaats voor de benauwdheid van de echte hyperventilatie. Gericht behandelen van de achterliggende reden van het te intensief ademen, is de de aanpak om het probleem op te lossen. Op deze pagina beschrijf ik één van meest voorkomende redenen tot intensief ademen door een gevoel van ademnood. De volgende pagina beschrijft andere oorzaken. De combinatie van meerdere factoren behoort tot de mogelijkheden.

De meest voorkomende aanleiding

Voldoende zuurstof in het bloed krijgen, daarom ademen we, wordt gedacht; een voorwaarde om te leven. Met het ademen gebeurt er veel meer. Ons lichaam trekt met de inademing ook energie naar binnen (Kong Qi), die we als levend wezen, samen met de energie van o.a. voedsel nodig hebben om te leven. Kan deze energie in onvoldoende mate de buik bereiken, ontstaat een gevoel van ademtekort (benauwdheid). De meest voorkomende oorzaak hiervan is, de aanwezigheid van belemmerende energieën in het gebied, waar de adem langs moet. Emotionele ladingen die ter hoogte van het borstbeen de inname van de energie uit de lucht belemmeren, komt het vaakst voor. Andere redenen kunnen zijn: stagnaties van afwijkende energieën door ziekte, kou vatten en blokkades in de gewone energiestromen. Opruimen van de belemmerende energieën is dan de behandeling om de aanleiding tot hyperventilatie te elimineren. Helaas is er niet het ene geschikte medicijn of behandeling voorhanden, om dit klusje uit te voeren.

Ik behandelde deze problematiek, d.m.v. een combinatie van meerdere technieken (o.a. acupunctuur, Bach remedies, shiatsu). Kwam ik flinke hoeveelheden emotionele energieën tegen, dan ging ik deze elimineren door middel van het aanbrengen van de juiste Bach remedies op de huid, in het aangedane gebied. Aan de hand van de resonantie van de betreffende middel is (door sommige mensen) te voelen welke bij de betreffende lading past. Dikwijls gaat het dan om de juiste verhouding van meerdere middelen. Met acupunctuur is de circulatie van energiete verbeteren.

Meer over de emotionele ladingen

Het gaat hierbij doorgaans om vastgehouden ladingen tijdens emotionele gebeurtenissen, die in het verleden hebben plaats gevonden. Het kan zijn dat ze getriggerd werden door gebeurtenissen die onlangs speelden (gebeurtenissen die een vergelijkbare reactie (of gevoel) opriepen). Een nieuwe fase in het leven betreden kan ook leiden tot een intern gevecht, met dat waar je eigenlijk van af wil, maar ook niet mee geconfronteerd wil worden. Zelfs de energetische lading van iets, wat met hulp van een psycholoog al echt opgelost is, kan blijven hangen. Mentaal kan het opgelost zijn, terwijl in het lichaam nog een lading achtergebleven is.

Onzuivere energieën die in beweging dreigen te komen worden vaak geblokkeerd Het maakt daarbij niet uit, of het zieke energieën zijn, of emotionele ladingen. De emotionele lading in contact brengen met een juiste vibratie zal leiden tot neutraliseren. Veel emotionele ladingen hebben vibraties die verwant zijn aan vibraties van bloemen. De Bach bloesem, die de juiste vibratie heeft bij jouw emotionele energie, kan veel nuttig werk verrichten. Het is wel 'de juiste speld voor jouw hooiberg' te vinden, anders werkt deze aanpak niet. Vaak moeten meerdere bloesems in de voor jou juiste verhouding gemengd worden, om tot de gewenste vibratie te komen. In sommige gevallen werken (de juiste) uitwendig aangebrachte homeopathische middelen, of edelstenen.

Wat je zelf kan doen

Bewust ademen en loslaten:

Adem zo ontspannen mogelijk in. Voel op welke plekken in jouw romp jij weerstand ervaart. Adem naar/door dat gebied. Probeer dat moeiteloos en met zo min mogelijk kracht te doen. Krachtinspanning leidt tot tegenwerking van het lichaam en heeft geen/of een negatief effect. Jij voert de regie! Adem niet teveel/ te intensief, om hyperventilatie te vermijden. Moeiteloos adem je door het belemmerde gebied. In sommige gevallen leidt dit emotionele gevoelens. Ga gewoon door. Denk niet direct 'ik maak het hiermee erger'; denk, 'yes dit is was er uit moet'. Veeg met je hand over het betreffende gebied om de lading bij je vandaan te werken.

Het hoeft niet zo te zijn dat het emoties oproept. Maakt het bewustzijn contact met de aanwezige emotionaliteit, dan gebeurt dat. Ontstaat deze verbinding niet, dan kan het zijn dat je evengoed werk verricht, zonder emotionele triggers. Meer ruimte voor de adem, is jouw graadmeter.

Kunnen ademen naar de buik is belangrijk. Daar moet de energie van de adem naar toe. Bij een optimale ademhaling voelt het alsof de adem (lucht) helemaal tot jouw liezen gaat. Die stroom naar de buik is niet de lucht, die niet verder dan de longen gaat; je voelt de Kong Qi naar jouw buik gaan. Let op, op welke plekken in de buik je minder goed kunt ademen. Wil de adem liever naar links, naar rechts, voor, of achter, adem dan bewust naar de plekken, die de adem mijdt.

Nogmaals: adem niet te intensief, het leidt tot hyperventilatie. Doe de bewuste ademhalingen meerdere malen op een dag en niet voor een te lange duur.

Er zijn meerdere redenen waardoor de neiging tot hyperventileren optreedt. Het kan een combinatie zijn van meerdere factoren (stapeling), die samen het probleem veroorzaken.

Meer hierover op de volgende pagina.