dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Pagina voor TCM-therapeuten

De andere loop van de GB-meridiaan

GB tussen GB-20 en GB-22

GB wordt doorgaans getekend als een verbindingslijn van GB-20 naar 21 en daarna voorlangs naar GB-22 in de 5e i.c.r., om daarna via een scherpe knik de weg naar voren te vervolgen.

gb-traject1 Helaas kan ik niet of nauwelijks een energiestroom van GB ontdekken aan de voorzijde van de schouder. Als ik de energiestroom volg vanaf GB-20 naar beneden, dan gaat een beperkt deel van de GB-Qi naar GB-21. Het merendeel stroomt richting mediale rand van het schouderblad en volgt deze rand naar beneden, om ter hoogte van GB-22 (3 cun onder de oksel) onder de punt van het schouderblad door te stromen naar GB-22. Vanaf GB-21 stroomt slechts een beperkt deel door naar GB-22. GB21 heeft zoals bekend, verbindingen met ST-12 en SJ-15.

[Shizoto Masunaga beschreef in de jaren 70 van de vorige eeuw in 'Zen-Shiatsu' een traject van GB langs de schouderbladrand naar GB-22].

Het traject langs het schouderblad heb ik veelvuldig gebruikt en is belangrijk om op een snelle manier/ klachten te behandelen die verband houden met voltes in GB in de omgeving van GB20 (en 21), zoals hoofdpijn, nekspanning, bewegingsbeperking van nek en schouders. Blokkades in dit traject kunnen er voor zorgen dat dergelijke klachten niet snel opgelost worden binnen gebruikelijke behandelingen. Ook kunnen dergelijke blokkades ervoor zorgen dat er hoofdpijn ontstaat, als een masseur probeert spanningen in het nekgebied en bovenrug probeert te behandelen.

GB tussen GB-28 en GB-31

GB-28-31

GB wordt doorgaans getekende als een verbindingslijn van GB-28 via 29 naar 30 en verder naar 31. Een sterke connectie tussen GB 29 en 30 heb ik niet kunnen ontdekken. Vanaf GB-28 stroomt de meeste Qi door het bekken richting SI-gewricht; waar de Qi weer meer naar de oppervlakte komt. Deze stroom vervolgt dan zijn weg richting BL 32. Heeft verbinding met BL-31 t/m 34 en DU-1. Vanaf BL-32 stroomt, in de diepte, de meeste Qi naar GB-30. Vervolgens stroomt de GB-Qi naar GB-31. Vanaf het sacrum stroomt ook GB-Qi naar GB-29. GB-29 heeft o.a. een connectie met GB-31. GB-29 heeft, evenals DU-1, een connectie met de lies (bij de m. adductor longus.), richting genitaliën. GB-29 staat verder bekend als een punt van de Yang Qiao Mai.

 

Veel klachten in de omgeving van het bekken kunnen (vermeende ischias-klachten, pijn in het bekken, onderrugpijn) kunnen effectief behandeld worden met o.a. acupunctuur, shiatsu en andere meridiaangerichte behandelingen, via GB, als gebruik gemaakt wordt van o.a. de juiste benadering van de Qi-stromen.

Voor TCM-therapeuten:
Acupunctuurpunten
Behandelingen optimaliseren
"wandelende" punten

Items voor een breed publiek:
Acupunctuurpunten
Meridianen
Yin en Yang
Qi
De 5 elementen
pathogene factoren