dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Pagina voor TCM-therapeuten

De andere loop van de GB-meridiaan

GB tussen GB-20 en GB-22

De loop van de GB-meridiaan vanaf de nek wordt doorgaans afgebeeld als een verbindingslijn van GB-20 naar 21 en daarna voorlangs naar GB-22 in de 5e i.c.r., om daarna via een scherpe knik de weg naar voren te vervolgen.
gb-traject1 Helaas kan ik niet of nauwelijks een energiestroom van GB ontdekken aan de voorzijde van de schouder. Als ik de energiestroom volg vanaf GB-20 naar beneden, dan gaat een beperkt deel van de GB-Qi naar GB-21. Zijn er flinke voltes op GB-20 en nektraject, dan manifesteert deze energie zich doorgaans duidelijk langs de mediale rand van het schouderblad. De baan loopt hierlangs naar beneden om t.h.v. GB-22 achter de punt van het schouderblad door te piepen naar GB-22.

Vanaf GB-21 stroomt slechts een beperkt deel door naar GB-22. GB21 heeft een verbinding met SJ-15 en vertakt zich verder, o.a. naar DU-14 en maakt verbindingen met SI en ST. Voltes op GB-21 worden doorgaans via de arm afgevoerd.

[Shizoto Masunaga beschreef in de jaren 70 van de vorige eeuw in 'Zen-Shiatsu' een traject van GB langs de schouderbladrand naar GB-22].

Het traject langs het schouderblad heb ik veelvuldig gebruikt en is belangrijk om op een snelle manier/ klachten te behandelen die verband houden met voltes in GB in de omgeving van GB20 (en 21), zoals hoofdpijn, nekspanning, bewegingsbeperking van nek en schouders. Blokkades in dit traject kunnen er voor zorgen dat dergelijke klachten niet snel opgelost worden binnen gebruikelijke behandelingen. Ook kunnen dergelijke blokkades ervoor zorgen dat er hoofdpijn ontstaat, als een masseur probeert spanningen in het nekgebied en bovenrug probeert te behandelen. De volte waarop gemasseerd wordt kan niet naar beneden stromen en wordt naar het hoofd gestuwd

GB tussen GB-28 en GB-31

GB-28-31

Het verloop van GB op het bekken wordt doorgaans getekende als een verbindingslijn van GB-28 via 29 naar 30 en verder naar 31. Een sterke connectie tussen GB 29 en 30 heb ik niet kunnen ontdekken. Vanaf GB-28 stroomt de meeste Qi door het bekken richting SI-gewricht; waar de Qi weer meer naar de oppervlakte komt. Deze stroom vervolgt dan zijn weg richting BL 32. Heeft verbinding met BL-31 t/m 34 en DU-1. Vanaf BL-32 stroomt, in de diepte, de meeste Qi naar GB-30. Vervolgens stroomt de GB-Qi naar GB-31. Vanaf het sacrum stroomt ook GB-Qi naar GB-29. GB-29 heeft o.a. een connectie met GB-31. GB-29 heeft, evenals DU-1, een connectie met de lies (bij de m. adductor longus.), richting genitaliën. GB-29 staat verder bekend als een punt van de Yang Qiao Mai.

 

Veel klachten in de omgeving van het bekken kunnen (vermeende ischias-klachten, pijn in het bekken, onderrugpijn) kunnen effectief behandeld worden met o.a. acupunctuur, shiatsu en andere meridiaangerichte behandelingen, via GB, als gebruik gemaakt wordt van o.a. de juiste benadering van de Qi-stromen.

Voor TCM-therapeuten:
Acupunctuurpunten
Behandelingen optimaliseren
"wandelende" punten

Items voor een breed publiek:
Acupunctuurpunten
Meridianen
Yin en Yang
Qi
De 5 elementen
pathogene factoren