dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Maagklachten

Een opgeblazen gevoel, pijn in de maagstreek, zuurbranden, misselijkheid. Dit zijn enkele klachten die voorkomen. Er zijn vele redenen waardoor het ongemak ontstaat. Verstoringen in de ritmische bewegingen (peristaltiek) waarmee het voedsel door het spijsverteringskanaal verplaatst wordt kunnen de aanzet zijn tot de klachten. Dit kan het enige probleem zijn, maar uit het één kan het ander voortkomen. Een hele reeks van uiteenlopende aandoeningen kan ontstaan. Zuur dat de slokdarm of twaalfvingerig darm aantast, en naar de maag stromende gal en/of bacteriën die de maag aantasten, enz.. Er bestaan goede (inwendige) onderzoekmethoden, om uit te zoeken wat er fout gaat binnen het spijsverteringskanaal. In veel gevallen is er goede medicatie om het opgespoorde probleem aan te pakken. Dat wil niet zeggen dat daarmee de reden van de afwijking bekend is.

De vraag waar we mee blijven zitten is; waarom ontstaat het probleem en wat moet er gebeuren om te zorgen dat het lichaam weer klachtenvrij kan functioneren zonder medicijnen.

De Traditionele Chinese geneeswijze kijkt naar energieverstoringen die mogelijk oorzaak zijn van de maagklachten.

Voor alles wat we doen en ook voor het laten functioneren van ons lichaam, hebben we energie nodig. Een belangrijk deel van de energie halen we uit ons voedsel. Deze voedselenergie wordt in het lichaam met behulp van (de energie van) meerdere organen omgezet tot datgene wat we nodig hebben om te kunnen leven, werken, enz. Gaat er ergens in dit totale energiesysteem iets mis dan kan dit aanleiding geven tot maagklachten. Een aantal van deze verstoringen wil ik hier beschrijven.

maagpijnOm voedsel te kunnen verteren is energie nodig. Heeft het lichaam te weinig verteringsenergie dan zal het eten vaak ‘zwaar op de maag’ liggen. Men heeft snel een vol gevoel en kan het koud krijgen na het eten.
Gebrek aan verteringsenergie kan de oorzaak zijn dat mensen 'van niks' dik worden; de voeding kan niet omgezet worden in energie en slaat zich in de vorm van vet op.
Naast de spijsvertering beïnvloedt deze energie de kracht van de spieren en zorgt er voor dat bloed en organen op hun plaats blijven. Het komt dan ook dikwijls voor dat sommige mensen met maagklachten makkelijk blauwe plekken krijgen, last van spataderen hebben en/of vermoeide of verzwakte spieren hebben. Piekeren kan de klachten verergeren: het verzwakt de spijsverteringsenergie.

Is de nierenergie zwak dan kan dit tot ook maagklachten leiden.
Het advies dat maagpatiënten soms krijgen: ‘Veel drinken’ (om het zuur te verdunnen), kan bij mensen met een zwakke nierenergie negatief werken. De nieren moeten dan nog harder werken om de vloeistoffen weer af te voeren; de vermoeide nieren verergeren de maagklachten.

Een opspelende leverenergie kan de maag 'aanvallen'. Opgekropte woede zal mede veel invloed hebben op deze energie en dus ook op de maagpijn. Het eten van vet en b.v. chocolade kan in dat geval een sterke invloed hebben op de maagklachten. Personen met deze verstoring hebben vaak last van spanningen in het lichaam (de flanken, de nek, etc.).

Te veel hitte(-energie) in de maag kan maagklachten geven. De persoon zal waarschijnlijk geel tongbeslag, midden op de tong, hebben en vaak hoofdpijn in het voorhoofd. Voedingsstoffen die een koude energie hebben (o.a. zuidvruchten) zullen goed vallen, terwijl 'warme' producten (hete kruiden, etc.) de klachten verergeren. Voldoende drinken is belangrijk.

Emotionele problemen en spanningen geven een verstoring aan de hartconstrictormeridiaan. Ook dit kan tot maagklachten leiden. Ontlading van deze meridiaan kan dan veel baat geven.

Alle energieën werken samen in één circuit. De ene storing kan de andere veroorzaken. Zo kan een litteken tot een energieblokkade en daardoor tot klachten leiden. Als de maag door een litteken onvoldoende energie krijgt dan kan deze gaan samentrekken, meer zuur produceren en er zullen meer bacteriën aanwezig zijn (t.g.v. de vele plooien). Ontstoring van het litteken kan dan in één klap de klachten verhelpen.

Behandeling van verzwakte of te sterke energieën kan o.a. door beïnvloeding van de juiste acupunctuurpunten en meridianen, of door kruiden/voedingssupplementen die de energiehuishouding beïnvloeden. Ook lichaamsbeweging kan behulpzaam zijn.

Traditionele Chinese geneeswijzen (Acupunctuur, Shiatsu, Chinese kruiden) kunnen goede behandelmethoden zijn om de kwaal en achterliggende oorzaken aan te pakken. In geval van ernstige klachten zoals zweren (risico’s bloedingen, enz). is echter van belang dat je tevens onder behandeling blijft van een westers medisch specialist.

Disclaimer