Spataderen

Dikke kronkelige aderen op de benen. Pijn op de plaatsen waar deze spataderen uitpuilen; zeker als de persoon veel moet staan. De wand van de aderen is niet bestand tegen de druk van het bloed. De problemen met de aderen kunnen zo groot worden, dat tot een operatie overgegaan moet worden. De problemen met die aders kunnen technisch verholpen, maar de achterliggende oorzaak blijft bestaan.

Volgens de Chinese geneeswijze (T.C.M.) ontstaan klachten, als er verstoringen zijn binnen de totale energiebalans van een mens. Een genezer die volgens T.C.M. werkt, zal bij spataderen met name denken aan verzwakking van de energie van de milt-meridiaan (maar ook andere factoren kunnen een rol spelen). In dit artikel zal ik alleen in gaan op een aantal kenmerken van de zwakke miltenergie.

Elke meridiaan heeft zijn eigen functies binnen het lichaam. Eén van de functies van de miltenergie (= niet het orgaan de milt) is het op de plaats houden van organen, vloeistoffen en bloed.

Is deze functie zwak, dan kan dit zich uiten in:

  • gemakkelijk blauwe plekken krijgen bij stoten,
  • spataderen en/of opgezette haarvaten,
  • verzakkingen van organen (baarmoeder, blaas, etc.) en (lies) breuken.

Operaties verhelpen de overlast, maar niet de onderliggende zwakte. Het is raadzaam de onderliggende zwakte te laten behandelen. Mogelijke therapieën zijn o.a. Acupunctuur, Chinese kruiden en Shiatsu.

Je hebt zelf ook een behoorlijke invloed op de meridiaanenergieën.
Is je miltenergie zwak, dan zal de juiste voeding heel belangrijk zijn. Waarschijnlijk zal het lichaam moeite hebben om bepaalde voedingsstoffen om te zetten tot bruikbare stoffen. Sommige producten zullen daarom zwaar op de maag liggen. Ook kan dit voedselomzettingsprobleem zich uiten in de 'aanleg om van niets dik te worden', of juist niet aan kunnen komen.
Zorg dat je zicht krijgt op wat voeding met je doet; vervang zwaar vallende producten zoveel mogelijk door ander voedsel. Let goed op de voedingswaarde van datgene wat je eet.
Heb je het na het eten snel koud en/of snel last van diarree, eet dan ook niet teveel rauwkost.
Electro-acupunctuur (Voll of Vegatest) kan je meer zicht geven in jouw voedingsproblematiek.

Piekeren verzwakt de miltenergie. Is deze energie zwak dan zul je eerder geneigd zijn tot piekeren. Het is dus heel belangrijk om niet te piekeren.
Zo zie je dat lichaam en geest een niet te scheiden eenheid zijn.

Disclaimer

© Jan Reinders, Groesbeek 1996-2022 Integraal overnemen/ kopiëren/ afdrukken met bronvermelding en deze copyrights-regels, toegestaan. Het is niet toegestaan zonder bronvermelding de tekst van dit artikel geheel of gedeeltelijk te kopiëren, of over te nemen/ te gebruiken in electronische verspreidingsbronnen (internet, CD-ROM, enz)..

Anders bekeken is een serie artikelen over gezondheid van:

Jan Reinders
Groesbeek
website: www.jreinders.nl