dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Allergie

Opletten wat je eet, geen stuifmeel inademen, geen wollen kleding dragen, want anders gaat het lichaam protesteren (uitslag, niezen, ademnood, jeuk, hyperactief worden, enz).
Er zijn vele soorten protest van het lichaam tegen stoffen waar het niet goed raad mee weet. Komt ons lichaam in aanraking met dergelijke stoffen, dan zal het zich gaan weren. Blijven we het lichaam bestoken met deze stoffen, dan kan het er zelfs toe overgaan om antistoffen te maken. De klachten worden steeds erger.

Zijn er vermoedelijk allergische reacties, dan zal vaak een onderzoek volgen in het ziekenhuis of de polikliniek. Kleine hoeveelheden van de stoffen die mogelijk een allergische reactie geven, worden oppervlakkig ingespoten. Het kan om honderden stoffen gaan. Als het lichaam korte tijd daarna een reactie geeft, kun je niet tegen deze stof.

Om te zien of je allergisch bent voor een stof hoeft deze niet ingespoten te worden; op vele manieren laat het lichaam merken wat wel of niet goed voor je is.

Vele vormen van (alternatieve) geneeskunde maken gebruik van simpele manieren om op te sporen of er sprake is van een allergische reactie. Ze laten het lichaam niet alleen vertellen waar het niet tegen kan, ook vragen ze het lichaam wat er aan gedaan moet worden, wat het nodig heeft.
Eén van die manieren is de veranderingen van de energiebalans te meten.

Wordt het lichaam in contact gebracht met stoffen waar het niet tegen kan, dan verandert de energiebalans. Met een electro-acupunctuurmeter is dit te meten. Brengt men de stof waar je allergisch voor bent in het circuit van de meter, dan reageert het lichaam onmiddellijk.
Als men de acupunctuurpunten op de tenen en vingers dan doormeet, krijgt men andere waarden (de stof geeft een onbalans). Als er een stof wordt toegevoegd (voedings- of geneesmiddel) die de onbalans weer opheft dan kan deze gebruikt worden als middel tegen de allergie.

Een simpele pijnloze meting kan vele antwoorden geven en je mogelijk helpen de klachten te verminderen of zelfs op te heffen.
Er zijn meerdere methoden ontwikkeld die met electro-acupunctuurmeting werken, zoals de methode van Dr. Voll en de Vega-test. In grote lijnen komen ze op hetzelfde neer. Vaak zegt de hoeveelheid ervaring die de therapeut heeft méér dan de gehanteerde methode.

Een andere manier om te kijken wat een stof met het lichaam doet, is het kijken naar de reacties van het bindweefsel op de rug. Neem je een stof in de hand waar je allergisch voor bent, dan zal het bindweefsel reageren.
De therapeut die met deze methode werkt, zal kijken naar de reacties en voelen wat het bindweefsel doet, door het op meerdere plaatsen te pakken en iets op te tillen.
Ook hier geldt, dat stoffen die een positieve uitwerking op het lichaam hebben, dit laten zien (in het bindweefsel).
In de meridiaantherapie wordt deze methode veel toegepast. Met gekleurde zijden lapjes zal men dan proberen de onbalans, die de allergische stof veroorzaakt, op te heffen.

Nog weer een andere vorm van benaderen is Touch for Health, of de kinesiologische spiertest. Wordt het lichaam in contact gebracht met een stof waar het niet tegen kan, dan zullen bepaalde spieren minder sterk zijn. Spiertesten halen naar voren welke stoffen niet goed voor het lichaam zijn. De testen kunnen tevens aangeven wat het lichaam nodig heeft. Ook slaagt men er geregeld in om de achterliggende oorzaak op te sporen. De spiertesten zijn zelfs te doen voor baby's, door één van de ouders te testen.

De bovenstaande benaderingen hebben niet alleen tot voordeel dat de testen lichaamsvriendelijk zijn, ook de eventuele behandeling is doorgaans gericht op het versterken van het lichaam, in plaats van op het onderdrukken van de effecten van de allergie.

Het lichaam in balans brengen met Acupunctuur en Chinese kruiden kan een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van allergische reacties en het voorkomen van allergieën.

Lees ook Hooikoorts anders bekeken

Disclaimer