dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Hooikoorts

Moeilijk kunnen ademen, loopneus, jeukende tranende ogen, dit zijn de meest bekende verschijnselen van hooikoorts.
Vanuit de westerse geneeskunde wordt hooikoorts verklaard als een allergische reactie. Het lichaam ziet bepaalde pollen (stuifmeelkorrels) als een gevaarlijke stof, ons afweersysteem (type IgE) komt in actie; mestcellen maken extra histamine aan die de pollen te lijf gaan. De aanval van de histamine leidt tot slijmvorming jeuk, enz.
Als het bovenstaande mechanisme de alomvattende verklaring is voor hooikoorts, dan is de meest logische behandeling: remmen van de histaminevorming met medicatie. Een rechttoe rechtaan benadering is dan het beste; Andere benaderingen van hooikoorts zijn niet voor de hand liggend zou je zeggen. Toch moet ik als acupuncturist in de hooikoortstijd passen en meten om de hooikoortspatiënten een plekje te geven binnen mijn agenda. Waarom kiest men acupunctuur? Omdat het ze er baat bij hebben! Waarom zou het helpen? Hoe kan acupunctuur zo’n allergische reactie beïnvloeden? Zelf denk ik dat de (westerse) uitleg van zo’n allergische reactie niet compleet is.
Denk ik even niet aan de histamine, maar aan datgene waar ik mee bezig ben (beïnvloeding van Qi) dan kom ik tot het volgende:

Hooikoorts en acupunctuur:

Tijdens hooikoorts kom ik bij mijn cliënten sterke blokkades van Qi (energie) tegen op de neus en directe omgeving en bij mensen met jeukende ogen opgehoopte wind energie. De belangrijkste handeling in de acute situatie is het prikken van geblokkeerde acupunctuurpunten en energieconcentraties in de probleemgebieden, gecombineerd met punten op handen, voeten en op het hoofd en nek. De acupunctuurpunten en aangedane gebieden worden extra gestimuleerd om de opgehoopte energieën af te voeren. Op het moment waarop energieën in de aangedane gebieden weer normaal circuleren is het ademen weer gemakkelijker en zijn de ogen minder branderig en de jeuk praktisch verdwenen.
In acute periode zijn in veel gevallen wekelijkse herhalingen van de behandeling nodig. Doorgaans zijn de verschijnselen veel milder van aard door de ondersteuning met acupunctuur. Ook komt het voor dat de hooikoortsreacties definitief verdwijnen en geen behandeling meer nodig is.

Probeer ik vanuit een energetische benadering te plaatsen binnen het westerse allergie-verhaal, dan concludeer ik dat het lichaam mogelijk minder histamine aanmaakt indien er geen Qi-blokkades zijn. Stroomt de Qi in het gebied van neus en ogen naar behoren, dan is er voor het afweersysteem minder behoefte om tot de aanval over te gaan. Ook al herkent het afweersysteem de betreffende pollen als een allergeen, er wordt minder paniekerig op gereageerd .
Omgekeerd geredeneerd kan het zo zijn dat de allergie mogelijk ontstaat door een Qi-blokkade; de circulatie is geremd in het gebied van de neus (om één of andere reden). Het afweersysteem gaat op zoek naar de oorzaak, het vindt de betreffende pollen en geeft deze de schuld; IgE doet zijn werk en de hooikoorts volgt.

Mensen die energetisch behandeld zijn voor hun hooikoorts-periode begint hebben doorgaans minder en minder snel last van hun klacht (zie ook Hooikoorts behandel je voor de lente).

Behandeling met laserlicht kan soms geblokkeerde Qi beïnvloeden. Homeopathische middelen (en andere middelen) die de juiste resonantie hebben met betrekking tot uw Qi-blokkade kunnen ook een positieve invloed hebben. De resonantie die tot deblokkeren leidt is niet altijd gelijk. Dus wat goed is voor uw buurman/buurvrouw hoeft u niet te helpen.
Massages, ook energetische massages zoals shiatsu, alleen, zijn niet toereikend om de hooikoortsproblematiek te behandelen. Ze zijn bij deze klachten nuttig in combinatie met andere therapieën.

Disclaimer