dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Tinnitus (oorsuizen)

Opeens was er een geluid in één oor, of in beide oren. Piepen, ruisen als de zee, alsof klokken luiden, of in welke vorm dan ook. Oorsuizen bestaat in vele variaties.
De eerste dagen is het nog wel om uit te houden. als het echter dag in dag door blijft gaan, wordt het een kwelling die niet meer uit te houden is. Onderzoek in een ziekenhuis laat vaak zien dat er een (lichte) vermindering is van het gehoor. Verder zijn er geen afwijkingen. Over enige maanden moet er nog maar eens weer een gehoortest gedaan worden.
Je hebt tinnitus zegt de KNO-arts. Gelukkig hij weet wat ik heb, denk je. Zoek je later op in een woordenboek wat dat is dan kom je tot de ontdekking dat je zelf de diagnose al gesteld had: geluiden horen die er niet zijn, doorgaans om onduidelijke redenen. In de volksmond oorsuizen genoemd.

Volgens de Chinese geneeswijze treedt oorsuizen op als de Qi die in het gebied moet circuleren het werk niet kan doen.
Qi, de levensenergie beïnvloedt lichaamscellen, organen en ook de oren. Bereikt de voedende Qi de oren onvoldoende of kan onvoldoende afgevoerd worden dan kan oorsuizen optreden.

De oorzaken waarom de Qi het werk niet kan doen, kunnen (per persoon) heel uiteenlopend zijn:

Binnen de Chinese geneeswijze zal men proberen de energiecirculatie rond de oren te herstellen en de onderliggende factoren te beïnvloeden. Acupunctuur en/of Chinese kruiden zijn hierbij de meest voor de hand liggende behandelingen.

Er zijn heel wat acupunctuurpunten op het lichaam die een uitwerking hebben op het oor. Een acupuncturist kan een puntenselectie kiezen die de circulatie bevordert en ongewenste energieën afvoert. De puntencombinatie zal afhangen van de soort energieverstoring die geconstateerd is. Ook zal de achterliggende oorzaak aangepakt moeten worden (de te zwakke energieën voeden. enz.). Binnen de Chinese kruidengeneeswijze zijn diverse kruidenformules bekend die de energetische afwijkingen kunnen beïnvloeden.

Is er sprake van fysieke schade aan het oor, dan zal de Chinese geneeswijze ook tegen de grenzen van zijn kunnen aanlopen.

 

Verwante pagina op deze site