dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Psoriasis

Psoriasis is een westerse geneeskundige term voor een (chronische) huidaandoening, waarbij er sprake is van een schubbenachtige uitslag. Men gaat er van uit dat erfelijke factoren een rol spelen.

Vanuit de Chinese geneeswijze werkt men met andere benaderingen van klachten. Men heeft geen vastomlijnde opvattingen over (dergelijke) ziekten. Als je bij een TCM-therapeut komt, dan zal deze kijken naar de psoriasis (kleur, dikte, nat/droog, de plaatsen en hij/zij wil weten of het jeukt, de invloeden van het weer, voeding en andere omstandigheden).

De therapeut zal nog een flink aantal vragen stellen, over ontlasting, plas, menstruatie, slapen, enz. Daarnaast zal gekeken worden naar je tong en zal je pols (op verschillende plaatsen) gevoeld worden. Na deze uitvoerige intake zal hij/zij weten welke energieën in jou lichaam verstoord zijn. Deze energieverstoringen worden dan behandeld. De ene psoriasis zal anders behandeld worden dan de andere. Er zijn wel een aantal overeenkomsten tussen de mensen met die klachten. Hierover zal ik iets schrijven.

Ons lichaam wordt beschermd door een beschermende energie: de Wei Qi. Is deze Wei Qi zwak dan kunnen invloeden van buiten af makkelijker binnendringen. Dat kunnen virussen zijn, maar ook onzichtbare invloeden, die b.v. binnendringen met tocht.
De Chinezen kennen vele vormen van slechte energie die kunnen binnendringen. Er bestaan uitgebreide theorieën over.

De westerse geneeskunde gaat uit van zichtbare ziekteverwekkers. Als er binnen het lichaam geen zichtbare ziekteverwekkers zijn, dan wordt doorgaans iets niet behandeld. Chinees gezien hebben slechte energieën hun eigen kenmerken. Door de energieën krijgt een persoon b.v. het eerder koud (of warm, het beslag op de tong verandert, krijgt jeuk, zwellingen, enz.. Deze energieën (Externe Pathogene Factoren: EPF's) zijn afhankelijk van hun kenmerken ingedeeld in categorieën (wind, koude, hitte, damp, droogte).

In geval van psoriasis is er doorgaans sprake van dat meerdere EPF's hebben kunnen binnendringen. Damp geeft dikke korsten, Wind geeft jeuk, enz.. Afhankelijk van welke kenmerken op een bepaald moment het duidelijkst aanwezig zijn zal de behandeling zich toespitsen op het uit het lichaam werken van die EPF. Het feit dat de EPF's hebben kunnen binnendringen heeft vaak te maken met een onderliggende zwakte. Minder goed functionerende longen, of darmen, storingen in de spijsvertering kunnen er voor gezorgd hebben dat de beschermende energie te zwak werd. [Ook kan een slechte spijsvertering interne pathogenen (afvalstoffen geven) die naar buiten moeten.]

Meestal moet dus naast het naar buiten werken van de EPF's de beschermende energie versterkt worden en de achterliggende oorzaak behandeld worden.

Behandeling met hormoonzalven leidt doorgaans tot verzwakking van de Wei Qi, waardoor de EPF's naar een dieper niveau in het lichaam kunnen gaan. Doordat de EPF's niet meer op huidniveau zijn, zal de huid zich herstellen. EPF's diep in het lichaam kunnen gevaarlijk worden. Reuma wordt Chinees gezien uitgelegd als aanwezigheid van meerdere EPF's (op een diep niveau). Elk diepteniveau moet anders behandeld worden.

Iemand met psoriasis zal op het moment van hevige uitslag een andere behandeling krijgen, dan op het moment waarop het zich 'gaat verschuilen' op en dieper niveau.

Gezien de complexheid die doorgaans aanwezig is bij Psoriasis acht ik een gecombineerde behandeling van Chinese kruiden en acupunctuur wenselijk. Wil je je laten behandelenden volgens de inzichten van de TCM, zoek dan een therapeut die tenminste een beroepsopleiding Chinese kruiden gedaan heeft. [telkens zullen kruidenformules aangepast moeten worden aan de kenmerken van de psoriasis van dat moment--daarvoor is een uitgebreide kennis nodig].

Disclaimer