dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Muisarm - 'R.S.I.'

Minimale bewegingen met een computermuis kunnen leiden tot chronische pijnen, waardoor het werken onmogelijk wordt. Medici zijn geneigd de klachten onder te brengen onder de categorie r.s.i.; pijnklachten die ontstaan ten gevolge van regelmatig herhalende bewegingen.
Het is logisch dat westers geschoolde artsen/ wetenschappers dit doen, zij maken immers gebruik van waarnemingen die binnen hun wetenschappen geaccepteerd zijn. Wat waargenomen wordt, zijn subtiele bewegingen en verder niets; dus de beweging is de oorzaak.

Voor veel mensen is deze verklaring niet afdoende. Verschillende disciplines komen met een eigen visie aandragen. De ene oplossing voor de problematiek, die bij iedereen werkt is er niet.

De computer zelf veroorzaakt een 'intense' straling. Via de kabels verplaatst de straling zich naar de randapparatuur (toetsenbord, muis, monitor, enz.). De randapparatuur geeft zelf ook enige straling af. De straling ontstaat in de chips van de computer. Razendsnel vele miljoenen keer per seconde gaan electronische schakelaars aan en uit. Er ontstaat een veld dat vele frequenties bevat en is met apparatuur nauwelijks te meten (het is ook niet uitsluitend elektromagnetisch). De uitwerking op levende wezens kan heel groot zijn. Met behulp van een wichelroede of een pendel is de straling gemakkelijk vast te stellen.

Van nature zijn we tegen vele soorten van deze straling beschermd door ons aura (om ons lichaam).
Daarnaast heeft ons lichaam, ter hoogte van de huid (en net daaronder) energie-lagen die ons moet beschermen tegen negatieve invloeden van buiten af. Is de Qi circulatie in de arm niet optimaal, dan krijgt de 'energie' van de computer (of randapparatuur) de kans om de plaats van de normale Qi in te nemen. De storende 'energie' leidt tot verminderde circulatie en alarmering van energetische afweersystemen (blokkades en pijnsignalen). Er ontstaan klachten zoals pijn, verkrampingen, onrust, stress, etc.. Het lukt bijna niet om de spieren te ontspannen; het onderliggend regelsysteem verzet zich. Ontsannen van de spier(en) zou leiden tot circulatie van de lichaamsvreemde 'energie' en dat wil het systeem voorkomen.

Iemand kan jaren aan de invloeden bloot staan, zonder er door gepakt te worden, tot het moment waarop hij/zij wat zwakker is en de straling binnen kan dringen. Vanaf dat moment kan de situatie snel verslechteren; de straling dringt steeds makkelijker binnen. Ook andere invloeden dringen makkelijker binnen; zoals invloeden van quarts-horloges, wekkerradio's, tl-verlichting/spaarlampen, fotokopiëerapparaten, draadloze telefoons en vormen van electro-smog. Heb je last van invloeden van buiten af, mijd dan zoveel mogelijk de apparaten, tot je weer voldoende aangesterkt bent.

De reden waarom de Qi te zwak is kan heel uiteenlopend zijn. Vele uiteenlopende redenen kunnen er voor zorgen dat het lichaam uit balans raakt. Het is goed om er bij stil te staan wat een rol speelt (slechte voeding, te veel inspanning en te weinig rust, stress, onvoldoende hersteld van een ziekte, enz.enz.).

Het komt nogal eens voor dat de lichaams-energie slecht naar de armen door stroomt. De problematiek ontstaat nogal eens als het schoudergebied blokkeert op één of meerdere plaatsen. Ook psychische oorzaken kunnen tot zo'n blokkade lijden. Oud zeer, van vele jaren geleden kan daarbij een rol spelen. Vaak kom ik blokkades tegen bij de mediale rand van het schouderblad. Met name langs de bovenste helft ervan zal de persoon pijnplekken ervaren.

muisarmBinnengedrongen verstorende energie neemt de plaats in van lichaamsenergie. Dit heeft een blokkerende werking. Afvoeren van de 'vuile' energie en opheffen van de blokkades is de eerste stap in de behandeling. Acupunctuur is daarbij in veel gevallen belangrijk. Niet alleen

 

en/of onderliggende zwakheden is belangrijk.

De lever kan een specifieke rol spelen bij de muisarm-problematiek. Vanuit de Chinese geneeswijze zijn er een aantal kenmerken van de lever-energie, die verklaren waarom deze van invloed kan zijn op de muisarm.

'De lever opent in de ogen.' Dit wil zeggen dat er een directe verbinding is van de lever-meridiaan met de ogen. Gespannen naar de monitor turen zal dus de lever-energie belasten.

De leverenergie heeft o.a. tot taak om alles in het lichaam vrij te laten stromen; dus blokkades opruimen en voorkomen. Daarnaast zorgt de lever er voor dat de pezen soepel gehouden worden ('Het lever-bloed moet vitaal zijn om dit te kunnen doen. Verzwakte lever-energie kan dus leiden tot meer blokkades en stram worden van de pezen (pijn in de pols).
De lever heeft met daadkracht te maken. Stress en/of niet kunnen doen wat bij je past, zal al heel snel de lever aantasten en tot blokkades leiden en mogelijk strammere pezen.

Uit het bovenstaande mag blijken dat een breed scala van invloeden (gezamenlijk) leiden tot de muisarm. Volg daarom niet klakkeloos een therapie die bij ome Jaap werkt. Ga bij jezelf na wat er zoal speelt; wat zijn jouw hoofdfactoren. Doe daar zelf wat aan, of zoek een daarbij passende therapie.
Ook (tijdelijk) minder bloot staan aan de computer-smog kan daarin meehelpen.
Lees meer over elektrosmog.

Ik behandel mensen met een muisarm als volgt: ik gebruik mijn invoelend onderscheidingsvermogen voor vuile energieën, leegtes, blokkades en emotionele energieën. Met shiatsu en acupunctuur verwijder ik datgene wat afgevoerd moet worden en verbeter de circulatie naar de handen en versterk o.m. de Wei Qi en zorg dat o.m. de Lever-energie zijn werk weer kan doen.

Disclaimer