dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Knieklachten

Knieklachten kunnen op zichzelf staan; de voetballer die de verkeerde beweging maakt en een voetbalknie krijgt, etc. Toch kunnen ook deze klachten een aanwijzing zijn, dat de knie al zwak was.

Volgens de Chinese geneeswijze is er een energiesysteem dat de basis vormt voor ons functioneren. De energieën worden getransporteerd via meridianen over het hele lichaam. Een volledige balans betekent een goede gezondheid. Elke energie heeft zijn eigen functies. Schiet zo'n energie tekort, dan leidt dit tot klachten. Daarover is er op deze site meer informatie.

Eén van de taken van de nierenergie is, het voeden van de knieën. Als deze goed gevoed worden met energie, dan is de kans op klachten klein. Een slechte voeding van de knieën leidt tot knieklachten (pijn, slijtage, sneller blessures aan de knieën, vergroeiingen, enz.). Een zwakke nierenergie kan dus de achterliggende oorzaak hiervan zijn.

kniepijnAls de persoon ook wel eens last heeft van oorklachten en/of pijn bij de achterrand van de schedel, lage rugpijn, wallen onder de ogen, problemen met de urinewegen, is de kans groot dat een zwakke nierenergie de uiteindelijke oorzaak is van de knieklachten (al deze klachten hangen dikwijls samen met een zwakke nierenergie). Mogelijke behandelingen van deze energiezwakte kan door middel van Shiatsu, acupunctuur of Chinese kruiden plaatsvinden.

Een zwakke nierenergie wil overigen niet zeggen dat de nieren zwak zijn. Een zorgvuldig onderzoek in het ziekenhuis zal doorgaans geen afwijkingen aan het licht brengen. Het kan tientallen jaren duren voor de zwakte zich ook in de nieren manifesteert.

Hebt u echter, omgekeerd, nierafwijkingen, dan zullen deze de nierenergie beïnvloeden en tot knieklachten kunnen leiden.

Knieklachten kunnen ook ontstaan door blokkades van meridianen die door de knie lopen. Littekens op het been kunnen zo'n meridiaan storen en tot klachten leiden. Ontstoren van zo'n litteken en opheffen van de blokkades kan tot opheffing van het probleem leiden. Acupunctuur met moxaMOXA:
Brandend kruid, dat bij acupunctuurpunt gehouden wordt, of op acupunctuurnaald aangebracht.
Yang voedend: van binnenuit verwarmend.
Ook: Bloedvoedend.
, speciale bindweefselmassages, al of niet gecombineerd met shiatsu of tuina, kunnen er voor zorgen dat de littekens ontstoord en de blokkades opgeheven worden.

Disclaimer