dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Afvallen

Te dik

Veel mensen moeten letten op hun gewicht.
Te veel eten is een factor, maar verklaart lang niet alles. Er zijn immers ook mensen die heel veel eten en broodmager blijven, terwijl anderen van water al dik schijnen te worden.

Te dik zijn kan de gezondheid beïnvloeden (hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, enz.)
Vanuit de Chinese geneeswijze zijn er meerdere verklaringen voor het te dik worden. Indien een persoon in balans is en goed uitgebalanceerd eet zal hij/zij niet geneigd zijn om te veel te eten en niet dik worden.
In het lichaam wordt voedsel omgezet tot energie (Qi). Voor de omzetting (transformatie) van het voedsel en de verplaatsing (transport) van de omgezette stoffen zijn bepaalde energieën nodig. Milt-Yang-Qi* is een belangrijke energie die een rol speelt bij de vertering. Een tekort aan deze energie kan leiden tot vele klachten en dik worden. Het lichaam 'voelt' dat het moeite heeft om bepaalde stoffen te verteren; je krijgt al gauw een opgeblazen gevoel. Aangezien het lichaam daardoor niet alles opneemt (en tekorten ontstaan m.b.t. bepaalde stoffen) ontstaat er eerder een hongergevoel en de behoefte tot meer/vaker eten. Als je vele malen op één dag gaat eten (tussendoorjes), dan moet het lichaam telkens weer de spijsverteringsenergieën opstarten. Milt Yang Qi wordt daardoor nog meer uitgeput. In geval van Milt-Qi-verstoringen ontstaat er dikwijls een behoeft aan zoet. Veel zoet eten put op zijn beurt de Milt Qi uit. Piekeren, studeren, TV-kijken en lezen onder het eten doen dat ook.
Een flinke verstoring van de Milt Qi kan er toe leiden dat de problemen op het gebied van 'transport en transformatie': voedsel wordt slechts gedeeltelijk omgezet tot energie (de rest wordt o.a. omgezet naar vet) en vocht word slecht getransporteerd (veel vocht blijft in het lichaam). Vet en vocht maken zwaar, terwijl het lichaam tegelijkertijd tekorten heeft (o.a. vermoeide benen en slechte concentratie).
Sommige mensen met een flinke Milt Qi leegte kunnen 'van water dik worden'. Ook andere Qi systemen (van Lever, Nieren en Maag) hebben een flinke invloed op de spijsvertering. Dikwijls beïnvloeden ze ook de bovengenoemde Milt Qi. Mensen met een Lever Qi stagnatie hebben dikwijls zin in chocolade: zij ‘eten zich door de stagnatie heen’.

Gewoon gaan lijnen met een aanwezige energieverstoring (zoals de bovenvermelde Milt Yang Qi) kan leiden tot tekorten in het lichaam. Het lichaam heeft immers moeite om alle bouwstoffen op te nemen. Het lichaam zal gaan ‘knagen’ . Het lichaam blijf om voedsel vragen. Door de aanwezige onbalans ben je psychisch minder sterk en heeft het lichaam extra zin in bepaalde stoffen (b.v. zoet).
Via de brede aanpak van de Chinese Geneeswijze lukt het menigeen wel om af te vallen.

Afvallen via de Chinese geneeswijze:

De therapeut probeert eerst een beeld te krijgen van de aanwezige onbalans. Door het stellen van vragen en kijken naar verschillende tongkenmerken en het karakter van de polsslag op verschillende plaatsen wordt dit beeld gevormd. Afhankelijk van de kennis en ervaringen zal gekozen worden voor een behandeling die het energiesysteem weer in evenwicht brengt. Acupunctuur wordt vaak toegepast. Ooracupunctuur eveneens. Met name als er sprake is van een psychische gedrevenheid om te gaan eten (eetverslaving) dan kunnen acupunctuurpunten in de oren een goede invloed hebben. Afhankelijk van de energetische verstoringen en de psychische motieven om te gaan eten worden punten gekozen, die geprikt worden. Behandeling van de punten met Laser-apparatuur werkt eveneens goed. Behandeling van lichaamspunten kan de balans heel goed herstellen.
Chinese kruidenformules die gericht zijn op het harmoniseren van de verstoorde energieën en aanvullen van de tekorten kunnen waardevol zijn.
Dikwijls worden tevens voedingsadviezen gegeven [ b.v. mijden van te veel voeding die de Milt Yang Qi uitputten en/of tot blokkades leiden t.g.v. vochtopeenhopingen, enz.].

Een betere vertering kan de aanzet zijn tot afvallen en de drang tot (blijven) eten verminderen. Correcties van energie-punten die doorwerken op de psyche maken het makkelijker om de eetbehoeftes te weerstaan en de energiebalans te handhaven.
De behandeling is een steun in de rug. De rest zul je zelf moeten doen: zelf minder eten, zelf goede voeding eten (waarin alle noodzakelijke voedingstoffen voldoende aanwezig zijn en datgene wat bij jou past) en geen tussendoorjes.

)* Orgaannamen in dit artikel, die beginnen met een hoofdletter hebben betrekking op energiesystemen volgens de Chinese geneeswijze. Denk hierbij niet aan het orgaan zelf: Tekort aan Milt Qi zegt niets over het functioneren van het orgaan de milt.

Disclaimer