Whiplash

Vraag over whiplash

Ik heb 7 maanden geleden een auto ongeluk gehad en ben nu bezig met het herstellen hiervan.
Ben onder behandeling van fyiso/osteopaat (oefeningen met kracht als wel conditie langzamerhand opgebouwd) maar blijf nu hangen in het herstel (waarbij ik als gevolg van een glijpartij 2 weken terug ook nog meer nek en rugklachten heb gekregen). Ben nu op zoek naar alternatieven. Las je artikel en lijkt me wel iets (met name de opmerking, mocht de pijn verergeren bij een behandeling laat je dan niet aanpraten dat dat normaal is, maar woon zelf aan de andere kant van het land, dus kan geen afspraakmaken. Graag advies. Ben zelf aan het kijken naar acupuntuur, dry needling(zelf bij geringe massage van nek heb ik al drie dagen last), bicom, of evt shiatsu. Wat zou u aanraden, jammer dat de afstand niette overbruggen is.
met vriendelijke groeten,
Sebastiaan

Antwoord:

Dag Sebastiaan,

Bij een whiplash is er sprake van tegenwerkende krachten in het lichaam. Dit leidt tot stagnaties, pijn en moeheid. Tijdens behandelingen (welke dan ook) gaat het lichaam zich mobiliseren tegen de behandeling in. Zie behandelingen als een touwtrekwedstrijd; aan de ene zijde de positieve invloed van de behandeling, aan de andere kant de tegenwerking. Is de behandeling even krachtig als de tegenwerking (b.v. 5 tegen 5) dan is het rendement nul. De kunst is om er een 7 tegen 3 wedstrijd van te maken; er is tegenwerking maar wel voldoende rendement. Pas op dat een behandeling niet het 8 tegen 25 effect oplevert; een therapeut die er flink tegenaan gaat en veel tegenwerking mobiliseert en je er gebroken uit komt.

Tijdens een whiplash wil het lichaam d.m.v. spierspanning opgehoopte energie tegenhouden. Krachttraining geeft meer spierspanning; er wordt weinig van de geblokkeerde energie opgeruimd. Strekkingen (lang maken van de geblokkeerde spieren) en ze tegelijkertijd ontspannen levert doorgaans veel meer op.

Vanuit het bewustzijn worden signalen doorgegeven aan de regelsystemen in het lichaam. Focussen op het idee dat in op de pijnlijke gebieden wat aan de hand is, leidt tot meer alertheid (sterkere blokkades). Beter is het te denken dat de gebieden moeilijk doen en ze daar beter mee op kunnen houden (hé lichaam daar is niets aan de hand; hou op te blokkeren op die plek). Wrijf over pijnlijke gebieden, doe oefeningen (lang maken + ontspannen tegelijk). Doen oefeningen je goed, zeg dan tegen jezelf: 'Zie je wel dat ik het bij het rechte eind heb'.
Word je emotioneel door oefeningen of behandelingen, beoordeel dit altijd positief; zie het als 'oud zeer' dat opgeruimd moet worden.

Wat therapieën betreft: osteopathie levert nog wel eens een goede bijdrage (maar de ene osteopaat is de andere niet> check of de betreffende persoon regelmatig goede resultaten heeft met whiplash).
Acupunctuur kan soms goed werken (de tegenwerking van het lichaam is soms gering en soms sterker).
Dry needling zie ik als een vorm van acupunctuur waarbij het bestaan van de acupunctuurenergieën ontkent worden en men ook geen kennis heeft van de (sterke) invloed van punten in andere delen van het lichaam op de aangedane gebieden. Men prikt Ah Shi-punten en triggerpunten vanuit westerse ideeën op basis van de ervaring dat het werkt.

Ik denk dat het belangrijk is dat je een therapeut hebt die feeling heeft met grillen van de whiplash en zijn/haar behandelingen aan past aan dat wat op dat moment haalbaar is (dus niet dat wat de vorige behandeling succesvol was moet deze keer ook weer vanzelfsprekend tot succes leiden).

Blijf mede de regie voeren tijdens de behandelingen.

J.R.

meer vragen over whiplash

 

© Jan Reinders, Groesbeek 2011-2012 Integraal overnemen/ kopiëren/ afdrukken met bronvermelding en deze copyrights-regels, toegestaan. Het is niet toegestaan zonder bronvermelding de tekst van dit artikel geheel of gedeeltelijk te kopiëren, of over te nemen/ te gebruiken in electronische verspreidingsbronnen (internet, CD-ROM, enz)..

 

Home   Terug