dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Pagina voor TCM-therapeuten.

Over de pagina's voor therapeuten.

Op deze site vind je een een reeks pagina's geschreven als aanvulling op de TCM-theorieën en behandelvoorbeelden.

Sinds midden jaren '80 kan ik energiestromen op en om het menselijk lichaam goed voelen. Voor mij aanleiding om me te scholen in de TCM. Als acupuncturist- shiatsutherapeut deed ik decennia ervaringen op. Tijdens de behandelingen monitorde ik continue de energiecirculatie bij patiënten.

Hebben de geplaatste naalden het effect wat ik op basis van mijn diagnose mag verwachten. Zo ja, blijft de energiecirculatie zich volgens gewenste patronen verder ontwikkelen, of ontstaan er plotseling hiaten, wordt de energiecirculatie geremd? Waarom gebeurt dat? Kan een extra handeling een positieve invloed hebben? In de loop der jaren ging ik steeds mee soorten energie onderscheiden, naast de meridiaan Qi-en, vormen van Xie Qi, emotionele energieën, externe pathogenen, etc..
Patiënten remmen de behandelingen. Vaak gebeurt dit volgens vaste patronen. Elimineren van deze remmingen maakt het rendement van de behandeling groter. Ook kunnen extra middelen gebruikt worden om behandelingen te optimaliseren/versnellen.

Mijn ervaringen leverden voor mij veel wezenlijke informatie op die ik niet in TCM-studieboeken tegenkom. Ervaringen die ik graag met collega's wil delen.

Pagina voor TCM-therapeuten