dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Prikkelbare Darm Syndroom

Onrust in je buik. Plotselinge samentrekkingen van je darmen, buikpijn, diarree, of constipatie, winderigheid. De 'diagnose' wordt gesteld dat je last het van het 'prikkelbare darm syndroom'.

Het prikkelbare darm syndroom wil zeggen dat jouw darm moeilijk doet zonder duidelijk is wat de oorzaak is. In elk geval wordt er van uit gegaan dat je geen ernstige zieke aan je darmen hebt en de arts instemt met jouw bewering, dat de darm moeilijk doet en ook niet weet waarom, maar hij heeft er wel een naam voor.

Vertel je aan anderen dat je het prikkelbare darm syndroom hebt, dan leidt dat doorgaans tot tientallen adviezen; iedereen kent wel iemand die het ook heeft. De aangedragen oplossing hoeft niet bij jou te passen.

Eén van de problemen met het prikkelbare darm syndroom is, dat velen het opvatten als een ziekte. Als een ziekte bij de naam genoemd wordt, is er doorgaans een passend medicijn, of therapie voor, dat ga je doen en het biedt soelaas. Maar zo zit het niet bij zo'n syndroom. Het is geen ziekte, met één oorzaak; het gaat om een reeks van vervelende kenmerken, waarvan de oorzaak bij de één totaal anders is, dan bij de ander. Fijn voor je overbuurvrouw die van het probleem verlost werd door het dieet aan te passen; het wil niet zeggen dat het bij jou helpt.

 

De darmen in werking

In de darmen wordt de vertering, die in de maag begonnen is, voortgezet en worden bruikbare voedingstoffen en vocht via de darmwand doorgelaten, om het lichaam te kunnen voeden. Tevens moeten de darmen er voor zorgen dat de inhoud richting uitgang getransporteerd worden. Zoals een rups zich beweegt, trekt stukje bij beetje spierweefsel in de darmwand zich samen en ontspant weer, waardoor de inhoud verder beweegt. Peristaltiek wordt dit genoemd. Helaas verloopt dit proces niet altijd zo, zoals het hoort. Stukken darm kunnen overdreven krampen en delen kunnen even niets of te weinig doen; en dat is geen pretje.

Het aanspannen en ontspannen zal anders verlopen afhankelijk van wat er in de darm zit. Bij moeilijk verteerbare etensresten zal de reactie anders zijn, dan bij makkelijk te verteren eten. Deugt de inhoud helemaal niet, dan zal de darm in opstand komen. Als de substantie wel deugt, maar de darm krijgt een signaal dat het niet zo is, zal deze ook reageren. Heeft de darm, lange tijd niet optimaal kunnen werken, dan zal de darmflora minder goed zijn en de darmwand minder goed kunnen regelen wat wel of niet doorgelaten moet worden.

Meer verteren dan voedsel

Dat voorval was moeilijk te verteren.
Ik heb mijn buik er vol van, is ook een gezegde.

Evenals ander spierweefsel, reageert het spierweefsel van de darmen op emoties en kan het emoties vasthouden. Bij schrik en spanning kunnen we kriebels of andere reacties in de buik hebben.
Het spierweefsel van de darm is ook met andere taken bezig, dan de spijsvertering. Vragen die taken veel van de darm, dan komt de spijsvertering in de knel.

Een lichaam wordt tevens beïnvloed door factoren als tijd en seizoenen. Ga je op het verkeerde tijdstip van de dag dineren, dan is de kans groot dat je spijsvertering hier moeilijk over doet. Ga je in de zomer bij 30 graden stevige winterkost eten, dan gaat dat doorgaans niet goed. Daarnaast heb je ook nog de energetische processen in het lichaam. Zijn er bv. energetische blokkades die de darmen belemmeren, dan zullen de darmen eerder problemen hebben met voedselvertering dan als het niet het geval is.

 

Een optelsom van factoren

Er zijn legio mogelijkheden waardoor de darmen moeilijk kunnen gaan doen. In de meeste gevallen is het niet één factor, maar een optelsom van meerdere. Zo kunnen vijf factoren samen teveel zijn. Worden drie van de vijf opgelost, kan dit aanleiding zijn om niet meer moeilijk te doen.

In onze westerse samenleving houden we doorgaans niet van die kijk op gezondheidsproblemen. Een ziekte, één oorzaak, dat oplossen klaar. Helaas is er doorgaans een stapeling factoren die een klacht geeft. Als we de stapel kleiner maken, zegt het lichaam; 'de rest los ik zelf wel op'. Mensen met een prikkelbare darm syndroom hebben allemaal hun eigen stapel/ stapeltje dat tot de problemen leidt. Elk stapeltje is weer anders. Langdurig een slechte darmfunctie hebben leidt ook tot een slechtere membraanfunctie van de darmwand en verandering/ vermindering van noodzakelijke darmbacteriën. Wordt zoiets geconstateerd, zie het dan als iets wat toegevoegd is aan jouw stapel. Misschien moet je er ook iets mee. Geloof niet de mooie verhalen in advertenties die je de oplossing beloven voor je problemen.

Energetische belemmeringen

Energetische factoren kunnen ook een rol spelen. Blokkerende energieën kunnen de werking van darmen belemmeren. De Leverenergie kan gemakkelijk escaleren en tot blokkades leiden, ook m.b.t. spijsvertering. Spierweefsel in de darmwand wordt dan belemmerd in de peristaltiek; het transport van de darminhoud wordt belemmerd en dit leidt tot reacties. Stagnaties van Lever-energie in de buik kwam ik in de praktijk regelmatig tegen bij PDS. Een acupunctuurpunt dat zich bevindt bij het uiteinde van de 11e rib wordt dan meestal gevoelig, als je er op drukt. Met acupunctuur is de stagnatie in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen. Wel kan het zijn dat er een onderliggend probleem is, waardoor de stagnatie weer terugkomt. Zolang de Lever-Qi-stagnatie aanwezig is zullen andere benaderingen zoals diëten, voedingssupplementen, enz., weinig tot geen resultaat hebben. Voedsel-intoleranties zullen op die momenten eerder optreden dan op momenten waarop de stagnatie niet of nauwelijks aanwezig is.
Milt-energie heeft een belangrijke functie m.b.t. transport en transformatie van voeding en vocht. Is deze functie niet optimaal, dan wordt de stofwisseling belemmerd; de darmen kunnen niet optimaal functioneren. Stagnerende Lever-energie kan de functie van de Milt-energie sterk belemmeren. Een uitingsvorm van leegte van Milt-energie manifesteert zich o.a. in zachte/dunne/plakkerige ontlasting, terwijl stagnatie van Lever-energie vaak obstipatie laat zien; harde ontlasting die uit stukjes bestaat. De patronen kunnen afwisselen.

Ademhaling

Ademen naar de buik is belangrijk voor de spijsvertering. De beweging masseert de darmen en zorgt ook dat energieën die een rol spelen bij het verteren beter kunnen stromen. Lukt het niet om moeiteloos naar je buik te ademen, dan zal daar een reden voor zijn. Helaas zijn er verschillende redenen waarom het buik-ademen moeilijk wil lukken en kan ik niet simpel één therapie aanbevelen om dit probleem te verhelpen. Soms kan een ademhalingstherapie toereikend zijn, maar niet altijd.

Emotionele energieën

Emotionele energieën in de buik is één van de meest voorkomende redenen waarom moeilijk naar de buik geademd kan worden. De automatische piloot zorgt er voor dat er op bepaalde plaatsen in de buik spanning aanwezig blijft, waardoor het oud zeer niet in het bewustzijn kan komen. De emotionele lading moet daar niet blijven zitten, maar moet uit het lichaam. Ontspannen van die gebieden kan er voor zorgen dat de emotionele energie wegvloeit. Het klinkt makkelijk, maar is dikwijls niet eenvoudig. Speelt dit, ga dan op zoek naar de juiste therapie en therapeut die jou daarbij helpt. De juiste Bachbloesems kunnen daarbij ook helpen.

Schimmels

Teveel schimmels in de darmen kan leiden tot aantasting van de darm en darmflora. Schimmels op het lichaam kunnen dikwijls er op wijzen dat ook in het lichaam teveel schimmels aanwezig kunnen zijn. Vaginale schimmel, schimmel bij de anus, voetschimmel, 'kalknagels', kunnen een signaal zijn om te laten testen of schimmels een probleem zijn. Zijn er teveel schimmels, mijd dan voedsel met schimmels, zoet, en voedsel met gist.

Jouw Puzzel

Het is belangrijk om te kijken welke aspecten bij jou zoal een rol spelen. Vaak is er sprake van een traject, waarin langzamerhand kleine probleempjes steeds groter werden. Het kan zijn dat ten gevolge van een stagnatie van Lever energie, de darm minder goed zijn werk kon doen en daardoor sommige stoffen moeilijk kon verteren. Als reactie op dit gebeuren ging je lichaam de betreffende voedingsstoffen als ongewenst zien. Er ontstond een intolerantie tegen steeds meer voedingsstoffen.

De slechte peristaltiek/ slechte spijsvertering leidde tot achteruitgang van de darmflora en tot een slechte membraanwerking van de darm. Dit alles samen kan voor heel veel last en ongemak zorgen. Probeer zelf en met hulp van therapeuten een weg te vinden uit de problematiek. Pak nu aan wat nu het meeste speelt. Moet je darmflora weer op orde komen, gebruik probiotica. Zorgt op dit moment de Lever-energie-stagnatie voor de grootste problemen, doe acupunctuur. Gaat je lichaam teveel steigeren bij bepaalde voedselsoorten, gebruik ze minder, of mijdt sommige een paar weken. Denk niet “Ik kan niet tegen …….”, maar denk “mijn lichaam meent dat ……… niet goed is”. Angstvallig zoeken wat zoal niet goed voor je is maakt de darmen nog meer alert. Ze moeten niet onnodig alert zijn. Beter is te denken: “als de darmen weer op orde zijn kan ik overal tegen”. Zo kun je (langzaam) je onderbewuste systemen beïnvloeden. Het wil niet zeggen dat je nu zomaar normale porties van het 'probleemvoedsel' moet gaan nemen.

Omgaan met de problematiek

Uit het bovenstaande blijkt dat PDS dus en complexe aandoening is. Zomaar lukraak adviezen van anderen opvolgen, of een willekeurige therapie of medicijn kiezen, zal zelden tot een oplossing leiden en de verwarring rond de problematiek groter maken. Niet doen dus. Let in de eerste plaats op welke factoren herkenbaar aanwezig zijn. Zijn er stagnaties in het gebied van de darmen, zoek daar dan een therapie bij. Vraag je daarbij o.a. af is het stagnatie in de Levermeridiaan of zit er mogelijk oud zeer in de buik opgeslagen en/of kun je moeilijk naar je buik ademen, zorg dan dat daar aan gewerkt wordt. Probiotica of andere supplementen zullen nauwelijks werken als er flinke blokkades in het buikgebied zijn. Ze kunnen wel belangrijk zijn als de stagnaties opgeheven zijn. Voedselintoleranties en/of aanwezigheid van schimmels kunnen getest worden met bioresonantie. Ga voor bioresonantie naar een therapeut die veel weet van de processen in een menselijk lichaam. Er zijn teveel therapeuten met bioresonantie-apparatuur die je kunnen noemen wat ze gemeten hebben maar de samenhang tussen de gegevens onvoldoende kunnen duiden.

Bij het prikkelbare darm syndroom moet je niet botweg een strijd voeren met dat wat onwillig is, maar strategisch te werk gaan. Vaak treden op het ene moment andere aspecten op de voorgrond, dan op een ander moment. Manifesteren energetische problemen (op meridianen en acupunctuurpunten) zich sterk, dan zal op dat moment acupunctuur veel belangrijker zijn, dan op momenten waarop deze minder op de voorgrond aanwezig zijn. Kijk wat een therapie, medicijn, of voedingssupplement doet. Vaak hoorde ik mensen zeggen dat heb ik al geprobeerd en het hielp niet. Ga er niet van uit dat alle items die een rol spelen bij dit syndroom altijd een even sterke rol spelen. Heb je een deel van de problematiek op kunnen lossen, dan is het volgende aspect voor jou belangrijk en door past dan mogelijk weer een andere therapie bij. De therapie die je vaarwel zei heb je misschien een aantal maanden later weer even nodig.

Het prikkelbare darmsyndroom heeft een onderliggende oorzaak en problemen die in de loop der jaren ontstaan zijn. Aan beide moet gewerkt worden. Alleen de darmen in optimale conditie brengen is niet voldoende. De achterliggende oorzaak oplossen, zonder te werken aan de aangerichte schade en de ontstane mechanismen zal ook niet het beoogde resultaat hebben. Werk aan de aspecten die op de voorgrond treden en weet dat doorgaans uiteindelijk ook de onderliggende problematiek opgelost moet worden