dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Artrose aan de handen

Pijnlijke gezwollen gewrichten, verdikte knokkels, een doof gevoel en/of tintelingen, zomaar iets uit de handen laten vallen.
De klachten worden heftiger bij guur weer (kou, regen, sneeuw, of storm). Stekende pijnen en geringe beweeglijkheid.
Je denkt aan reuma, de arts noemt het artrose. Eventuele verdere onderzoeken wijzen uit dat het geen reumatoïde artritis is. “Dan is het artrose”. “Je zult er mee moeten leven” . Een pijnstiller is een mogelijkheid om de pijn iets te verminderen.

Is artrose wel de oorzaak van uw aandoening?

Je zoekt in een boek of op internet op wat artrose is. Je leest verhalen over degeneratie van het kraakbeen, slijtage van het gewrichtsoppervlak, etc. De omschrijvingen passen o.a. bij overbelaste gewrichten, de versleten knie / heup. Heb ik mijn handen teveel belast?, vraag je je af. Nee, denk je dan. Waarom dan die artrose in de handen?

Artrose is naar mijn oordeel een benaming voor de klacht die de lading slecht dekt. Vanuit de westerse geneeskunde geredeneerd, kan ik me deze term wel voorstellen. Je vindt als arts geen aanwijzingen in het lichaam, die tot deze klachten kunnen leiden en ziet wel kenmerken van artrose. Dan is het artrose.
Uitgaande van de Chinese geneeswijze is de artrose die optreedt een gevolg van een reeks voorliggende aandoeningen.
artroseIn het lichaam hoort zuivere Qi (energievorm) te circuleren. In bepaalde gevallen wordt de circulatie van de zuivere Qi belemmerd. Als reactie daarop ontstaan verkrampingen van het weefsel; de circulatie van lichaamsvloeistoffen o.a. bloed wordt belemmert, de celstofwisseling verslechtert. Gevolgen zijn: de kwaliteit het kraakbeen van de gewrichten neemt af; de gewrichten worden niet goed gesmeerd. Tevens zorgt de spanning van spiertjes en banden rond de gewrichten voor stijfheid en een grote belasting van het kraakbeen.
Slijtage is voor de hand liggend. Botweefsel bij de gewrichten wil bij een normale artritis gaan ontsteken. Is het gewrichtweefsel en het omliggende weefsel ten gevolge van Qi-blokkades in een slechte conditie, dan leidt dit tot langdurige en pijnlijke ontstekingen en meer misvorming.

Het voorliggende proces

Je bent als mens tot op zekere hoogte beschermt tegen weersinvloeden. Even snel zonder jas in de vrieskou naar buiten lukt nog wel. Soms kun je zonder gevolgen op de tocht staan, op een ander moment hou je er een stijve nek aan over.
Net als ons afweersysteem tegen virussen, bacteriën, enz. hebben we een afweer tegen negatieve invloeden zoals kou en wind. In de Chinese geneeswijze wordt dit de Wei Qi genoemd. Is deze afweer te zwak, dan dringt de kou (of andere invloed) naar binnen en gaat het lichaam een gevecht aan met de ‘indringer’. Er ontstaan ‘ophopingen van lichaamsvreemde energieën (Xie Qi) die de normale circulatie van lichaamseigen Qi blokkeren. Het lichaam wil de stroming van Xie Qi voorkomen en doet dit met spierspanning.
Aanwezigheid van Xie Qi geeft pijn. [Pijnsignalen gaan niet altijd via de zenuwen (een soort van vast telefoonnetwerk) naar de hersenen, we hebben ook een ’mobiel netwerk’ een Qi-systeem dat zorgt voor pijnbeleving (mensen met uitgeschakelde zenuwen kunnen ook pijnbelevingen hebben. Diverse pijnstillers werken niet of slecht, als het signaal via het ‘mobiele netwerk’ gaat).]
De spierspanning, verminderde Qi-circulatie/verminderde celstofwisseling zijn de start van bovenbeschreven processen.
Mensen met een zwakke Wei Qi kunnen last hebben van invloeden als kou, wind vocht. Hun klachten worden erger als het weer veranderd. Iemand die vochtgevoelig is, kan niet lang in vochtige ruimtes zijn.
Het Nederlandse klimaat is ongunstig voor mensen met een zwakke Wei Qi. Velen hebben ontdekt dat ze met hun ‘artrose’ beter af zijn in landen als Spanje en Portugal.

Behandeling van de klacht

Binnen Chinese geneeswijze is het behandelingsprincipe: opruimen van de Xie Qi ( en circulatie bevorderen) en zorgen voor versterking van de Wei Qi (afweer).

Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen hiervoor ingezet worden.

Acupunctuur is een efficiënte manier om de blokkades te verminderen en de Xie Qi op te ruimen. Specifieke acupunctuurpunten kunnen het lichaam aanzetten tot het opruimen van verstoorde energieën, aangedane meridianen kunnen ’open gezet’ worden en specifieke pijnplekken kunnen geprikt worden. Na het opruimen volgt de stimulering/ opbouw van de beschermende energie (Wei Qi).
Er bestaan kruidenformules die aanzetten tot het opruimen van Xie Qi en ook voor verbetering van de aanmaak van Wei Qi. De betreffende formules moeten toespitst worden op de persoonlijke kenmerken.

Massagetechnieken (ook shiatsu en tuina) hebben nauwelijks invloed op de klachten. Het verzet van het lichaam tegen beïnvloeding van de Xie Qi is hiervoor te sterk.

Resultaten van behandelingen

Ik gebruik acupunctuur voor het opruimen van de Xie Qi/ energetische blokkades. Behalve de bovenbeschreven punten prik ik ook (vele) punten bij de aangedane gewrichten.
Ik voel de verstoorde energieën. Bij de gewrichten, dichtbij de ontstekingen, zitten sterke blokkades. Opruimen van deze blokkades leidt tot verlichting. Aan het eind van de behandeling zijn de vinger-gewrichten doorgaans minder gespannen. Na een aantal behandelingen is het weefsel rond de gewrichten minder rood en gezwollen.
Vergroeiingen van de gewrichten kunnen niet ongedaan gemaakt worden

Zijn de weersomstandigheden ongunstig, dan is er enigszins sprake van ‘dweilen met de kraan open’. De blokkades komen dan in de periode tussen de behandelingen door, tot op zekere hoogte, weer terug. In dergelijke situaties kom ik niet verder dan de pijn flink verminderen en verergering van de ontstekingen voorkomen.

Beïnvloeding van de Wei Qi (weerbaarheid) kan het beste plaats vinden in gunstige seizoenen. De Wei Qi is het stiefkind van de behandeling. Als de klachten in het voorjaar verminderen vinden de meeste mensen het wel welletje en zijn blij ‘geen behandelingen nodig te hebben’.
Jammer, in het najaar kun je weer terug bij af zijn.

Lees ook: Pathogene factoren