Damp, Hitte, Damp-Hitte

Op de pagina 'pathogene factoren' staan ook andere "EPF's" beschreven.

Chinese geneeskunde kent manifestaties van ziekte waarbij er sprake kan van hitte, koude, damp en wind. Damp-hitte is een combinatie van damp en hitte.

De ziekteverschijnselen hebben analogieën/parallellen met verschijnselen in de natuur [hoe ze daar voorkomen, hoe ze beïnvloed kunnen worden]

Damp:

Damp is te vergelijken met mist. Het is niet helder (troebel). Iemand die b.v. hoofdpijn heeft t.g.v. damp zal een zwaar hoofd ervaren, niet helder kunnen denken (mistig), een band om het hoofd voelen.
Damp heeft doorgaans een relatie met vloeistoffen. Onze lichaamsvloeistoffen moeten zorgen voor de bevochtiging en voeden van de huid, weefsel, de slijmvliezen, enz.. De lichaamsvloeistoffen kunnen indikken en/of troebel worden waardoor een ziekmakende situatie ontstaat. Deze ingedikte of troebele vloeistoffen zijn "damp".

Damp:
- is slijmerig en plakkerig
- is zwaar en zinkt naar beneden.
- het belemmert het vrije stromen van Qi (energie) en bloed.
- orgaan- en andere functies kunnen belemmerd worden.

De aanwezigheid van dampverstoringen laten zich zien op de tong en ze geven een specifiek karakter aan de polsslag.

Dampverschijnselen kunnen hun oorsprong hebben binnen het lichaam: b.v. de spijsvertering werkt niet optimaal, waardoor de bouwstoffen uit ons voedsel en de vloeistoffen niet optimaal omgezet worden en er damp ontstaat.
Sommige soorten voedsel zijn dampvormend (o.a kaas, junk-food, etc.)
Damp kan ook een externe oorsprong hebben. Als je lange tijd in een vochtige omgeving verblijft of op een zeer vochtige ondergrond, dan kan een ziekmakende invloed het lichaam binnendringen die herkenbare dampverschijnselen (ziekte-kenmerken) vertoont [Externe damp]. Ook de gangbare infecties met virussen kunnen verschijnselen met damp laten zien (en ook met hitte/koude of wind).

Damp kan zich op vele plaatsen in het lichaam manifesteren. Binnen de Chinese geneeskunde zijn diverse acupunctuurpunten-combinaties en Chinese kruidenformules bekend die de specifieke dampproblematiek kunnen behandelen.

Hitte:

Ziekteverschijnselen die te maken hebben met een verhoogde temperatuur, het (altijd) warm hebben vallen onder de categorie hitte. Externe hitte kan veroorzaakt worden door het werken in een hete omgeving (b.v. bij een bakkersoven, enz.). Bacteriën en virussen kunnen een hitte-reactie geven. Koorts is een uiting van 'hitte'.
Interne hitte kan veroorzaakt worden door verstoringen in orgaansystemen, de aanwezigheid van damp, enz.. Slechte circulatie binnen het lichaam kan leiden tot 'een soort wrijvingswarmte binnen het lichaam'. Het eten van pikante kruiden kan aanleiding geven tot te veel hitte in het lichaam. Als een lichaam afvalstoffen niet kwijt kan, dan kan dit leiden tot 'hitte'.

'Hitte' :
- laat zich zien door een rood uiterlijk
- de persoon heeft het warm
- afscheidingen zijn gelig
- de tong is rood-achtig.

Binnen de Chinese geneeskunde zijn diverse acupunctuurpunten-combinaties en Chinese kruidenformules bekend die de specifieke hitte-problematiek kunnen behandelen.

Damp-Hitte:

Verschijnselen van damp en hitte manifesteren zich gelijktijdig.
Verschijnselen van externe oorsprong zoals bacteriën en virussen laten dikwijls damp-hittemanifestaties zien. Vele manifestaties op de huid (zweren, acné, gordelroos, etc) hebben kenmerken van damp-hitte.
M.E. (Chronisch vermoeidheidssyndroom CVS) laat meestal verschijnselen van damp-hitte.
Galstenen zijn (mede) door hitte ingedikt slijm (= damp).
Pikant vet voedsel (frituur, curry's) en ook alcohol bevorderen damp-hitte

Damp-hitte:
- kan zich in het hele lichaam manifesteren (gezwollen aanvoelen, het heet hebben, vermoeid, pijnlijk),
- op de huid (acné, zweren, psoriasis, gordelroos, enz.),
- in het hoofd: hoofdpijn, problemen met de oren (slecht horen, evenwicht, suizen)
- afscheidingen (vaginale gelige afscheiding, gele snot, pus)
- ingedikt slijm: zwellingen en verdikkingen, galstenen, etz.
- slijmerige branderige diarree
- blaasontsteking die warm voelt met gelige of bruine urine
- ontstekingen (heet, rood), darminfecties, enz.

Uiteenlopende ziekten (naar westerse maatstaven) kunnen vallen onder de categorie damp-hitte. Ze hebben volgens de Chinese benadering overeenkomsten.
Binnen de Chinese geneeskunde zijn diverse acupunctuurpunten-combinaties en Chinese kruidenformules bekend die een specifieke damp-hitte-problematiek kunnen behandelen.
De patiënten met totaal verschillende ziekten krijgen van de therapeut overeenkomstige adviezen en mogelijk prikt de acupuncturist een punten waarvan een gedeelte dezelfde zijn.

De Chinese geneeskunde kijkt vanuit een ander perspectief, zoekt naar samenhang en weet wat dit kan betekenen voor de behandeling.


Verwante onderwerpen:

(externe) pathogene factoren
Yin en Yang
Qi
Meridianen

Acupunctuurpunten
De 5 elementen

 

© Jan Reinders, Groesbeek 2004-2017 Integraal overnemen/ kopiëren/ afdrukken met bronvermelding en deze copyrights-regels, toegestaan. Het is niet toegestaan zonder bronvermelding de tekst van dit artikel geheel of gedeeltelijk te kopiëren, of over te nemen/ te gebruiken in electronische verspreidingsbronnen (internet, CD-ROM, enz)..

 

Home   Terug