Pagina voor therapeuten

Meridianen


In de TCM worden de meridianen getekend als verbindingslijnen tussen opeenvolgende punten. Globaal klopt het dat de Qi langs die wegen door het lichaam stroomt, maar niet als een stroom van een constante dikte. meridiaan In het centrum van de meridiaan is de Qi het meest geconcentreerd. Naar buiten toe wordt deze Qi-stroom steeds ijler. Dit moet niet gezien worden als een mooi concentrisch geheel. Zie het zoals een stroom grondwater zich door de aarde verplaatst. De Qi kan diep of oppervlakkig door het lichaam stromen, geconcentreerd, of meer verspreid, als één stroom of als een delta verspreiden (en weer samenkomen) en (meestal) vanaf acupunctuurpunten een connectie maken met andere punten en meridianen en verbindingen maken via dieperliggende Qi-stromen met andere delen van het lichaam.
Op sommige plaatsen vervoeren de getekende oppervlakkig liggende verbindingslijnen tussen punten minder Qi dan de dieperliggende kanalen.
De Qi laat zich niet begrenzen door het lichaam; met name bij de acupunctuurpunten is er de uitstroming naar buiten. Daar, waar de Qi zich aan de oppervlakte bevindt (en de Qi zich zelfs gedeelte buiten het lichaam begeeft), kunnen massage- en andere manuele technieken meer succes hebben dan bij dieperliggende hoofdstromen. Een dieperliggend meridiaantraject is (zonder een krachtige Qi-sturing) met massage-technieken slechts marginaal te beïnvloeden.
Indien de Qi-dichtheid in het centrum breder is, kan een minder nauwkeurig geplaatste acupunctuurnaald toch nog goed werken. Bevindt de concentreerde Qi zich alleen in het centrum van het kanaal, dan is nauwkeurig prikken een vereiste.

De stroomrichting van de zuivere Qi is in de hoofdmeridianen conform de aangegeven richtingen. Pathogene energieën kan een lichaam ook in de tegenovergestelde richting laten stromen. De yang-meridianen van de arm( L.I, SI en SJ) voeren dikwijls zelf pathogene energieën af (naast de luo-vaten en andere collaterale energetische vaten).

Op acupunctuurpunten kan (een deel van de) zuivere energie van karakter veranderen en zich mengen met de Qi van een andere meridiaan (die een verbinding heeft met het betreffende punt), of zich afsplitsen van de hoofdmeridiaan en zich verderop in het verloop weer verbinden met de hoofdstroom. De energie kan op een punt ook een connectie leggen met de buitenwereld.
 

 

De andere weg van de GB-meridiaan

GB tussen GB-20 en GB-22

GB wordt doorgaans getekend als een verbindingslijn van GB-20 naar 21 en daarna voorlangs naar GB-22 in de 5e i.c.r., om daarna via een scherpe knik de weg naar voren te vervolgen.

gb-traject1 Helaas kan ik niet of nauwelijks een energiestroom van GB ontdekken aan de voorzijde van de schouder. Als ik de energiestroom volg vanaf GB-20 naar beneden, dan gaat een beperkt deel van de GB-Qi naar GB-21. Het merendeel stroomt richting mediale rand van het schouderblad en volgt deze rand naar beneden, om ter hoogte van GB-22 (3 cun onder de oksel) onder de punt van het schouderblad door te stromen naar GB-22. Vanaf GB-21 stroomt slechts een beperkt deel door naar GB-22. GB21 heeft zoals bekend, verbindingen met ST-12 en SJ-15.

[Shizoto Masunaga beschreef in de jaren 70 van de vorige eeuw in 'Zen-Shiatsu' een traject van GB langs de schouderbladrand naar GB-22].

Het traject langs het schouderblad heb ik veelvuldig gebruikt en is belangrijk om op een snelle manier/ klachten te behandelen die verband houden met voltes in GB in de omgeving van GB20 (en 21), zoals hoofdpijn, nekspanning, bewegingsbeperking van nek en schouders. Blokkades in dit traject kunnen er voor zorgen dat dergelijke klachten niet snel opgelost worden binnen gebruikelijke behandelingen. Ook kunnen dergelijke blokkades ervoor zorgen dat er hoofdpijn ontstaat, als een masseur probeert spanningen in het nekgebied en bovenrug probeert te behandelen. [meer over het behandelen van deze GB-voltes volgt en via workshops]

GB tussen GB-28 en GB-31

GB-28-31

GB wordt doorgaans getekende als een verbindingslijn van GB-28 via 29 naar 30 en verder naar 31. Een sterke connectie tussen GB 29 en 30 heb ik niet kunnen ontdekken. Vanaf GB-28 stroomt de meeste Qi door het bekken richting SI-gewricht; waar de Qi weer meer naar de oppervlakte komt. Deze stroom vervolgt dan zijn weg richting BL 32. Heeft verbinding met BL-31 t/m 34 en DU-1. Vanaf BL-32 stroomt, in de diepte, de meeste Qi naar GB-30. Vervolgens stroomt de GB-Qi naar GB-31. Vanaf het sacrum stroomt ook GB-Qi naar GB-29. GB-29 heeft o.a. een connectie met GB-31. GB-29 heeft, evenals DU-1, een connectie met de lies (bij de m. adductor longus.), richting genitaliën. GB-29 staat verder bekend als een punt van de Yang Qiao Mai.

 

Veel klachten in de omgeving van het bekken kunnen (vermeende ischias-klachten, pijn in het bekken, onderrugpijn) kunnen effectief behandeld worden met o.a. acupunctuur, shiatsu en andere meridiaangerichte behandelingen, via GB, als gebruik gemaakt wordt van o.a. de juiste benadering van de Qi-stromen. [meer over het behandelen van degelijke klachten volgt en via workshops]

 

© Jan Reinders, Groesbeek 2016-2018 Integraal overnemen/ kopiëren/ afdrukken met bronvermelding en deze copyrights-regels, toegestaan. Het is niet toegestaan zonder bronvermelding de tekst van dit artikel geheel of gedeeltelijk te kopiëren, of over te nemen/ te gebruiken in electronische verspreidingsbronnen (internet, CD-ROM, enz)..